Contact us for more information
X

Trg_kod_dvomostovlja.jpg
   
  Advanced Search Advanced Search
  Gate of Europe

  Geografski Informacioni Sistem

  Website development sponsored by the United States Agency for International Development

  Asocijacija gradova Vesnici mira

  Salon antiratne karikature  Udruženje kragujevčana

  Logo

  Gradovi prijatelji
     

  Nakon demokratskih promena u Srbiji, Kragujevac je ulagao velike napore da uspostavi pokidane veze sa gradovima pobratimima i partnerima iz inostranstva. Neki od kontakata su uspostavljeni pre nekoliko decenija, ali su usled izolacije zemlje u međuvremenu bili prekinuti, dok su neke veze, nakon uspostavljanja nove vlasti, uspostavljene kao potpuno nove. Kragujevac se, tako, danas može pohvaliti prijateljskim odnosima sa velikim brojem gradova u inostranstvu od kojih su neki formalizovani potpisivanjem odgovarajućih dokumenata, dok sa drugim brojem gradova održava sadržajne kontakte, ali bez potpisanih dokumenata o bratimljenju.

  1. Prvu POVELJU o pobratimstvu Kragujevac je potpisao 1967.godine sa francuskim gradom SURESNES (www.ville-suresnes.fr) i na taj način se priključio Svetskoj federaciji gradova blizanaca pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.

  Saradnja sa Sirenom bila je prekinuta u periodu od 1992-1997.godine zbog odluke ovog francuskog grada da, u periodu sankcija prema Srbiji, suspendije Povelju. Kontakti i saradnja su nastavljeni nakon promene vlasti u Srbiji.

  2. Veoma intenzivnu saradnju Kragujevac ostvaruje sa rumunskim gradom PITESTI (arg.pitesti.ro), sa kojim je 1971.godine zaključio Protokol o saradnji i koji je, nakon tri decenije veoma uspešne saradnje, prerastao u POVELJU o bratimljenju.

  3. Iste godine, 1971, zaključena je i POVELJA o bratimljenju sa poljskim gradom BIDGOSCEM (www.bydgoszcz.pl).

  4. Od 1975.godine na snazi je i POVELJA o prijateljstvu i saradnji sa italijanskim gradom CARARA (www.comune.carrara.ms.it), iste godine 20. oktobra potpisana je i Povelja o bratimljenju sa gradom FOČA iz Republike Srpske.

  5. Nakon Protokola o saradnji (iz 1977.), 18. maja 2002.godine potpisana je POVELJA o bratimljenju sa poljskim gradom BIELSKO BIALA (www.bielsko-biala.pl).

  6. Na inicijativu američkog grada SPRINGFIELD (www.ci.springfield.oh.us)/ u Kragujevcu je 16. jula 2002.godine potpisana POVELJA o bratimljenju.

  7. Trogodišnja uspešna saradnja i prijateljstvo sa gradom Reggio Emilia (www.municipio.re.it) potvrđeni su Poveljom o bratimljenju 27.01.2004.godine.

  Pored ovih, Kragujevac sarađuje sa još nekim gradovima u inostranstvu, na različite načine. Naročito je izražena saradnja sa nemačkim gradom Ingolstatom i Hanoverom, preko kojih je nemačka vlada pružala pomoć Kragujevcu.

  Od februara 1982.godine, grad Kragujevac je član Svetske unije gradova stradalnika, gradova mira. Od 1991.godine je član Međunarodnog udruženja gradova dobitnika "Vesnika mira" što je značajno priznanje koje je grad Kragujevac dobio od strane Ujedinjenih Nacija.

  13. novembra 2008.godine pokrenut internet sajt posvećen bratimljenju gradova - www.twinning.org. Izrada sajta realizovana je od strane Saveta evropskih opština i regiona CEMR međunarodne organizacije koja okuplja asocijacije lokalnih vlasti iz cele Evrope. Takođe, ističemo da je Stalna konferencija gradova i opština, kao član CEMR, imala značajnu ulogu pri izradi prezentacije i to tako što je učestvovala u osmišljavanju sadržaja sajta, ali i sprovela prevođenje sajta na srpski jezik.

  Grad Država Status
  Siren Francuska Povelja o bratimljenju
  Bidgošč Poljska Povelja o bratimljenju
  Pitešti Rumunija Povelja o bratimljenju
  Trenčin Slovačka Ugovor o prijateljstvu i saradnji
  Ohrid BJR Makedonija Ugovor o bratimljenju
  Karara Italija Povelja o prijateljstvu i saradnji
  Bijelsko Bjala Poljska Povelja o bratimljenju
  Ređo Emilia Italija Povelja o bratimljenju
  Suncheon Koreja Sporazum o prijateljstvu i saradnji
  Bat-Yam Izrael Sporazum o saradnji
  Drama Grčka Protokol o saradnji
  Springfild USA Povelja o bratimljenju
  Opola Poljska Protokol o saradnji i prijateljstvu
  Ingolštat Nemačka Protokol o saradnji i prijateljstvu
  Hanover Nemačka Protokol o saradnji i prijateljstvu
  Mostar  BIH Protokol o saradnji i prijateljstvu
  Foča Republika Srpska Protokol o saradnji i prijateljstvu
  Karlovac R. Hrvatska Povelja o bratimljenju
  Mogilev Belorusija Povelja o bratimljenju
  Smolensk Rusija Protokol o saradnji i prijateljstvu
  Bar Crna Gora Sporazum o saradnji
  Jerihon Palestina Sporazum o saradnji
  Opština Stari grad Sarajevo BIH Sporazum o saradnji
  Prethodna strana