Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Имамо могућности да реагујемо и пре него што се насиље догоди
   

У оквиру кампање “16 дана активизма против насиља над женама“, у Градској управи одржана је конференција о примени Закона о спречавању насиља у породици, у контексту међусекторске сарадње у локалној заједници, у организацији Центра за социјални рад “Солидарност“. Учесници конференције били су сви потписници Споразума о поступању и сарадњи установа, органа и организација на подручју града Крагујевца у ситуацијама насиља у породици и другим случајевима насиља према деци.

- Захваљујући међусекторској сарадњи ми ћемо следеће године обележити једну декаду постојања. Од скромних пар потписника протокола на почетку, 2008. године, ми данас имамо 17 потписника протокола о интерсекторској сарадњи и управо тај први потписани заједнички документ на коме смо се сви удржили и кренули у једну велику проблематику је нама дао снагу и истовремено показао да су интерсекторски протоколи и заједничко дејство, по било ком основу, приоритет и премиса успешног деловања - истакла је Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здравство и социјалну заштиту.

Према речима Љиљане Ђорђевић, руководиоца Службе за заштиту деце и младих Центра за социјални рад “Солидарност“, статистички подаци говоре да се континуирано, у последњих десет година, повећава број откривених случајева насиља, па је тако од 2008. када је тај број износио 50-60 стигао до 1460 - 2015. године, 1390 - 2016. године.

- Значи, ми смо континуирано повећавали број откривених случајева насиља, а тај број је, када је реч о родно условљеном насиљу у периоду од 2011-2016. године, седам пута већи, а са усвајањем Закона о спречавању насиља у породици имамо сада и нешто унапређен, измењен законодавни контекст за рад, тако да сада имамо могућности да реагујемо и пре него што се насиље или први пут догоди или понови - каже Љиљана Ђорђевић.

Нови Закон о спречавању насиља у породици предвиђа да полиција може да изриче две врсте хитних мера, то су мера забране приласка и комуникације и мера удаљења из стана. Полицијски службеник који је прошао посебну обуку има овлашћење да починиоцу насиља у породици или могућем учиниоцу насиља у породици, изрекне хитну меру, након процене ризика. Након изрицања хитне мере, полицијски службеник ову меру доставља тужилаштву које врши даљу процену ризика. Закон предвиђа и образовање групе за координацију и сарадњу. Обавезни чланови ове групе су представник Тужилаштва, Центра за социјални рад и Полицијске управе. Ова група се састаје најмање једном у две недеље и разматра сваки случај насиља у породици.

Према речима Весне Перовић, заменика основног јавног тужиоца, од 1. јуна, од када је закон ступио на снагу, изречене су 252 хитне мере. Од тога броја, суд није усвојио само 6 или 7 мера, што износи преко 95%, што значи да је добро процењен ризик, пре свега од стране полицијских службеника, а затим и од стране тужиоца.

 

Претходна страна