Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Имамо могућности да реагујемо и пре него што се насиље догоди
   

У оквиру кампање “16 дана активизма против насиља над женама“, у Градској управи одржана је конференција о примени Закона о спречавању насиља у породици, у контексту међусекторске сарадње у локалној заједници, у организацији Центра за социјални рад “Солидарност“. Учесници конференције били су сви потписници Споразума о поступању и сарадњи установа, органа и организација на подручју града Крагујевца у ситуацијама насиља у породици и другим случајевима насиља према деци.

- Захваљујући међусекторској сарадњи ми ћемо следеће године обележити једну декаду постојања. Од скромних пар потписника протокола на почетку, 2008. године, ми данас имамо 17 потписника протокола о интерсекторској сарадњи и управо тај први потписани заједнички документ на коме смо се сви удржили и кренули у једну велику проблематику је нама дао снагу и истовремено показао да су интерсекторски протоколи и заједничко дејство, по било ком основу, приоритет и премиса успешног деловања - истакла је Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здравство и социјалну заштиту.

Према речима Љиљане Ђорђевић, руководиоца Службе за заштиту деце и младих Центра за социјални рад “Солидарност“, статистички подаци говоре да се континуирано, у последњих десет година, повећава број откривених случајева насиља, па је тако од 2008. када је тај број износио 50-60 стигао до 1460 - 2015. године, 1390 - 2016. године.

- Значи, ми смо континуирано повећавали број откривених случајева насиља, а тај број је, када је реч о родно условљеном насиљу у периоду од 2011-2016. године, седам пута већи, а са усвајањем Закона о спречавању насиља у породици имамо сада и нешто унапређен, измењен законодавни контекст за рад, тако да сада имамо могућности да реагујемо и пре него што се насиље или први пут догоди или понови - каже Љиљана Ђорђевић.

Нови Закон о спречавању насиља у породици предвиђа да полиција може да изриче две врсте хитних мера, то су мера забране приласка и комуникације и мера удаљења из стана. Полицијски службеник који је прошао посебну обуку има овлашћење да починиоцу насиља у породици или могућем учиниоцу насиља у породици, изрекне хитну меру, након процене ризика. Након изрицања хитне мере, полицијски службеник ову меру доставља тужилаштву које врши даљу процену ризика. Закон предвиђа и образовање групе за координацију и сарадњу. Обавезни чланови ове групе су представник Тужилаштва, Центра за социјални рад и Полицијске управе. Ова група се састаје најмање једном у две недеље и разматра сваки случај насиља у породици.

Према речима Весне Перовић, заменика основног јавног тужиоца, од 1. јуна, од када је закон ступио на снагу, изречене су 252 хитне мере. Од тога броја, суд није усвојио само 6 или 7 мера, што износи преко 95%, што значи да је добро процењен ризик, пре свега од стране полицијских службеника, а затим и од стране тужиоца.

 

Претходна страна