Контактирајте нас за више информација
X

Koncert_za_Djurdjevdan.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага
Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Информисање

Информисање у Крагујевцу

Прве новине у Србији , уз благослов кнеза Милоша Обреновића, угледале су "светло дана" 5.јануара 1834.године у Крагујевцу, под називом НОВИНЕ СРБСКЕ . И тако "Сербија и издавање новина у среди својој доживи, који никад досад није било...", а Крагујевац, прва престоница модерне Србије , постаде "колевка српске штампе". Иако неписмен, својом сељачком бистрином, препреденошћу и упорношћу, кнез Милош је сматрао да треба одговорити потреби да се на неки начин сазнају најновије вести из земље и иностранства на веродостојан начин. И поред тога, Милош је саветовао свог уредника да би боље било, да се у новинама пише о томе шта се дешава ван Србије, јер рекао је "Паметни новинари о својој држави мало пишу".

Novine_srbske Прве новине уређивао је "господин секретар књажески инострани дела" Димитрије Давидовић. Лист је излазио једном недељно а издавач је била Државна штампарија, па су због тога сматране државним гласилом. Наиме, то је био политички лист који је у исто време имао и улогу службеног гласила.

НОВИНЕ СРБСКЕ , су у Крагујевцу штампане до половине 1835. године, када се штампарија сели у Београд. Имајући у виду промене у уређивачкој концепцији, као и осцилацију читаности, прве српске новине, успеле су да се одрже на тржишту штампе све до 1919. године.

Деведестих година XIX века у Крагујевцу ради више штампарија у којима се штампа петнаестак листова различитог садржаја, од изразито страначког до независно - информативног и културног. Неки од њих су ВЕСНИК КРАГУЈЕВАЧКЕ ОПШТИНЕ, затим, ГЛАС ШУМАДИЈЕ - лист за политику, привреду и књижевност, КРАГУЈЕВАЧКИ ГЛАСНИК, ШУМАДИСКИ ЛИСТ, ПОТПОРА означени као лист за народне интересе, ДУХОВНА ЗРНЦА И ПРОСВЕТА. Крагујевачке новине биле су претеча модерне српске штампе.

(преузето из књиге Крагујевачка штампа XIX века - аутора Др Татјане Вулић).

У Крагујевцу функционише велики број приватних радио и телевизијских станица, неке од њих су:

- Недељне новине Крагујевачке

У граду раде и бројна дописништва:

Постоји и велики број сајтова, портала и блогова који преносе вести и дешавања из Крагујевца, нпр.: