Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Интензивнија и богатија сарадња са пољским градовима
   

Данашњи састанак представника града Крагујевца са аташеом за културу амбасаде Републике Пољске, Јоаном Будишин, показао је искрену жељу да се сарадња из области културе унапреди и интензивира.

Крагујевац већ има богату сарадњу из области културе са побратимским градовима у Пољској, али је на састанку догововорено да се ова сарадња прошири и на друге пољске градове, на више области, а било је речи и о заједничком наступу пред међународним фондовима за културу. У име града Крагујевца, састанку су присуствовали Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу и Александар Штајн, помоћник градоначелника за унутрашњу и међународну сарадњу. Аташе за културу амбасаде Пољске током дана ће се сусрести са представницима институција културе у Крагујевцу са којима ће разговарати о појединачним пројектима и могућностима за сарадњу.

Пре свега видимо могућности сарадње на културном нивоу. Организовање изложби, размена програма из културе, београдски фестивал Шопена који хоћемо да након гостовања у Београду буде одржан и у Крагујевцу. То су неки наши планови, а видећемо на који начин можемо да проширимо сарадњу са вашим институцијама културе - Библиотеком, Историјским архивом, Музичким центром, Домом омладине, Театром, да видимо каква су њихова очекивања и како можемо да помогнемо. Разговарали смо и о томе да доведемо стручњаке из различитих области које су вама потребне како бисмо поделили искуство, као што је нпр. пољопривреда - рекла је Јоана Будишин.

Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу истакао је да Крагујевац имамо потписану повељу о братимљењу са два града у Пољској, то су Бидгошч и Бјаско Бјала, као и споразум о сарадњи са градом Опола. Обострани је интерес да се ова сарадња прошири и на друге пољске градове. Бјелетић је подсетио да се у октобру у Крагујевцу одржава позоришни фестивал Јоакиминтерфест који је међународног карактера и да би учешће неког пољског театра било веома значајно. Представници града изразили су велику заинтересованост да Крагујевац, након Београда буде домаћин Шопенфеста и да то убудуће постане пракса. Понуђено је и гостовање у Пољској, Градског камерног гудачког оркестра.

- Мислим да  сарадња са градовима побратимима не треба да се своди само на формулацију “људи људима“ већ да треба да буде чвршћа и да од тога бенефит имају и грађани Крагујевца и грађани градова у којима ћемо да представимо своје културно наслеђе и савремено уметничко стваралаштво, а с обзиром на то да је Пољска чланица Европске уније, на неки начин ће нам помоћи да заједнички наступимо пред међународним фондовима како бисмо обезбедили већа средства за културу - рекао је Бјелетић.

Александар Штајн, помоћник градоначелника за међународну и унутрашњу сарадњу предложио је да Крагујевац представи своје потенцијале за улагање потенцијалним инвеститорима из Пољске.
Такође, било је речи и о томе да пољски експерти из области пољопривреде пренесу своја искуства пољопривредницима из Шумадије. Изнет је и податак да је Пољска тренутно највећи извозник јабука за Кину.

 

Претходна страна