Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Искра обележила први рођендан
   

Центар за спорт и рехабилитацију особа са инвалидитетом “Искра“, донација Делта фондације граду Крагујевцу, у присуству министра омладине и спорта Вање Удовичића, Александре Јеличић представника задужбинара, Николе Урошевића помоћника градоначелника за унапређење и развој спорта, Марка Павловића директора Установе за спорт и физичку културу “Парк“, бројних пријатеља и гостију обележила је прву годину свог рада. Данашњи свечани скуп је централна и уједно завршна у низу манифестација и активности којима је обележен први рођендан “Искре“, па је то био повод  да се сви они који су дали изузетан допринос инклузивним процесима и укључености спортиста са инвалидитетом окупе на једном месту.

“Искра“ је настала као вишедеценијска потреба тежње спортиста са инвалидитетом да имају равноправне услове за бављење спортом, у смислу да им приступ физичком простору и сви садржаји у њему буду доступни за самостално коришћење. У овој тежњи најистрајнији и можда најконкретнији је био крагујевачки Параолимпијски клуб “Јуниор“, који има нескривену амбицију да стварањем инфраструктурних и услова за стручни рад прерасте у параолимпијску академију у пуном капацитету по угледу на сличне у развијенијем делу света. Идеју “Јуниора“ је снажно подржала Делта фондација која је у складу са опредељењем своје компаније да друштвену одговорност између осталог испољи и кроз обнову традиције задужбинарства у Србији након 70 година одлучила да изгради центар за спорт и рехабилитацију “Искра“ као своју другу задужбину. Град Крагујевац је за ове потребе издвојио два хектара грађевинског земљишта.

Тим поводом Данијела Мојсиловић  председница Параолимпијске академије Јуниор уручила је признања Делта фондацији, граду Крагујевцу, директору Установе за спорт и рекреацију “Парк“ Марку Павловићу, иначе, оснивачу паратриатлона у Србији, министру омладине и спорта Вањи Удовичићу, који је како је речено на најбољи начин без много приче о инклузивним процесима и без личног маркетинга дао немерљив допринос изједначавању положаја спортиста са инвалидитетом у Србији са њиховим колегама из неупоредиво развијенијих земаља.

Ово је један од најлепших објеката те врсте који сам до сада видео, прилагођен свима који желе да се докажу у својим сновима и идејама, рекао је министар Удовичић. На овај начин креира се код младих нови систем вредности који су затворени због инвалидитета и не желе да се доказују. Ми смо данас овде да их подстакнемо да се баве спортом, да пртиципирају у свим сегментима друштва и да буду водиље свима нама. Уз жеље за успех у даљем раду министар је изразио наду да ће “Искра“ прерасти у регионални центар за припрему спортиста са инвалидитетом.

Захваљујући се у име свих добитника признања др Гордана Дамњановић члан Градског већа за здравство и социјална питања је поред осталог рекла да је “Искра“ свима нама дала додатну моралну снагу и веру у смислу потпуне инклузије особа са инвалидитетом. Овде се они уздижу и снаже, овде се проноси олимпијски дух наше земље. Њихова снага се овде умножила, а на нама је да пружамо подршку ономе што је добро и квалитетно.

Иначе, министар омладине и спорта Вања Удовичић присуствовао је и тренингу националне селекције кошарке у колицима, која је смештена у “Искри“ и овде у хали “Гордана Гоца Богојевић“ обавља завршне припреме уочи европског првенства.

 

Претходна страна