Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Изложба 19. Салона антиратне карикатуре у Питештију
   

У оквиру неговања традиционално добрих односа пријатељства и сарадње са побратимским градом Питештијем, која траје већ 46 година, град Крагујевац се одазвао позиву за учешће у културно - уметничком програму који се организује у оквиру обележавања Дана државности Румуније 1. децембра. Тим поводом у холу Градске управе Питештија отворена је изложба 19. Салона антиратне карикатуре, која је премијерно представљена 21. октобра у Крагујевцу.

Овогодишњи Салон антиратне карикатуре карактеристичан је по великом броју приспелих радова - 414 аутора из 61 државе доставило је 986 радова што јасно говори о снази мисије коју Салон промовише. Оно што охрабрује организаторе јесте сложност карикатуриста да ратове и ратнике извргну осуди, подсмеху и руглу. Посебну вредност Салона чине и награде које додељују градови побратими. Први партнер крагујевачког Међународног салона пре 16 година постао је Инглоштат из Немачке. Након тога, новчаним наградама Салон су подржали градови Бидгошч и Биелско - Биала из Пољске, Сирен из Француске и Карара из Италије, а од 2009. године Међународна асоцијација градова весника мира чији је Крагујевац члан. То је свакако подигло и углед Салона, али су истовремено и сви његови покровитељи добили прилику да се представе као део ове мировне манифестације. Ове године, одлуком жирија, награда града Питештија је додељена Константину Казацхеву карикатуристи из Украјине.

Идеја Салона је, да после премијерног представљања у Крагујевцу, путује светом и преноси поруке мира које упућују карикатуристи из целог света окупљени око ове крагујевачке антиратне манифестације. Изложба Салона је до сада представљена у згради Уједињених нација у Њујорку, у изложбеним просторијама зграде “Шармањ“ Европске комисије у Бриселу, у Полтави (Украјина), Берлину, Дрездену (Немачка), Биелско-Биала, Освијенћиму, Ополи, Бидгошчу (Пољска), Лимасолу (Кипар), Мексико Ситију (Мексико), Темишвару и Питештију (Румунија), Паризу и Сирену (Француска), Касину и Карари (Италија), Њу Хејвену (САД).

На отварању изложбе Салона антиратне карикатуре у Румунији поред директорке Спомен парка “Крагујевачки октобар“ Маријане Станковић, говорили су Комел Јоника градоначелник Питештија и Себастијан Тудор историчар. Изложба ће у холу Градске управе у Питештију бити отворена током децембра.

 

Претходна страна