Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Изложба слика и икона Покрета трећег доба Србије
   

У галерији Народне библиотеке “Вук Караџић“ у Крагујевцу, данас је отворена изложба слика и икона насталих током Осме сликарске иконописачке колоније Покрета трећег доба у Врњачкој Бањи прошле године. Реч је о уметничким делима сликара пензионера, који су и даље активни и учествовали су на 10. Олимпијади спорта, здравља и културе.

У присуству члана Градског већа за унапређење положаја пензионера у локалној самоуправи Ратка Томашевића и чланова крагујевачког удружења пензионера, изложбу је отворила др Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту.

Покрет трећег доба Србије на националном нивоу окупља наше најстарије суграђане, промовише здрав и сретан живот у старости, чиме у потпуности испуњава мото глобалне стратегију здравог старења и идеју да живот треба додавати годинама а не године животу, рекла је др Гордана Дамњановић. Кроз бројне и различите активности и Градско удружење пензионера у Крагујевцу брине о здравственом стању и социјалној инклузији најстаријих суграђана, а организовањем сликарских изложби и других културно уметничких догађаја, брине и о њиховом духовном животу. Стандард и услови живота довели су до продужења људског живота, али на жалост, истиче Дамњановић, поштовање и уважавање најстаријих нису у паралелној мери пратили продужетак живота. Зато је најважније да кроз подршку удружењима и организацијама цивилног друштва, стварамо једно хумано друштво и цивилизовану заједницу, која ће омогућити активан, квалитетан и здрав живот у старости.

На изложби, која се организује под покровитељством Европске уније и Црвеног крста Србије, а у оквиру пројекта “Социјална инклузија старих људи“, представљене се по две слике шест уметника трећег доба из Србије и пет икона иконописаца. Крагујевац је после Пријепоља и Деспотовца, трећи град у Србији где се изложба организује а после се сели у Сремске Карловце, па у Ниш, најавио је директор Покрета трећег доба Србије Михајло Петковски.

 

Претходна страна