Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Јачање партнерства између Француске и града Крагујевца
   

У циљу развијања нових партнерстава између града Крагујевца и Француске, Амбасада Француске у Србији, Француски институт и град Крагујевац потписаће Конвенцију о сарадњи која ће омогућити јачање сарадње у култури и образовању, а партнерство се проширити и на области урбаног и одрживог развоја. Овај документ биће потписан приликом посете амбасадора Француске у Републици Србији г-дина Фредерика Мондолинија граду Крагујевцу, која се очекује 15.марта. 

Потписивањем овог документа Крагујевац ће се наћи на листи приоритетних градова када су гостовања француских уметника у питању у Србији, што представља један вид деметрополизације културе кроз континуирану сарадњу са Француским институтом, изјавио је за сајт града Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу. Конвенција ће омогућити да француски уметници који ће се представити у Београду, гостују и у Крагујевцу и не само у оквиру месеца Франкофоније, која ће бити одржана од 13. до 15. марта, већ током читаве године, што ће имајући у виду да је Француска држава са богатим културним наслеђем и развијеним савременим стваралаштвом, оплеменити културну понуду нашег града, додао је Бјелетић. 

После потписивање Конвенције о сарадњи, амбасадор Мондолини и чланови делегације ће присуствовати отварању изложбе у Политехничкој школи „Ултраконектовано тело“, посетити Музеј 21.октобар и крагујевачки Универзитет. 

Иначе у оквиру месеца Франкофоније, крагујевачкој публици ће кроз Француски филмски караван, Француски институт у Београду и СКЦ Крагујевац представити циклус филмова под називом Омаж Цезарима - француске националне филмске награде. У терминима од 19.00 и 21.00 час 13. и 14. марта у КОНТАКТ Галерији СКЦ-а биће приказана четири француска филма: “Сизан“, “Серафина“, “Капетан Конан“ и “Камиј Клодел“. Улаз за пројекције је бесплатан.

Претходна страна