Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Јавна расправа о електронском катастру
   

Представницима локалне самоуправе, Градске управе за просторно планирање, урбанизам, изградњу и заштиту животне средине, представницима локалних канцеларија јавних бележника и судова, у организацији Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Републичког геодетског завода уз подршку USAID-a, Пројекта за боље услове пословања и НАЛЕД -а, Националне алијансе за локални економски развој, у згради Градске управе одржана је презентација и јавна расправа о Нацрту закона о поступку уписа у катастар непокретности и водова. У име града Крагујевца учеснике јавне расправе поздравио је члан Градског већа за локалну самоуправу Витомир Недељковић.

Као председник Координационе комисије за спровођење пописа незаконито изграђених објеката на територији града Крагујевца, Недељовић је истакао веома успешну сарадњу локалне самоуправе и ресорних служби са Ребубличким геодетским заводом, Службом за катастар а у прилог томе говоре низ заједнички обављених поверених послова које се тичу јавног увида у имовину као и у процесу озакоњења које су спроведене у претходном периоду. 

Нацрт закона представља радну верзију подложну нормативним и техничким изменама. Новим законом уређују се правила поступка уписа у катастар непокретности и катастар водова, врсте уписа и правила поступка издавања извода из регистара као и друга питања од значаја за вођење тих регистара са циљем остваривања максималног степена заштите права на непокретној имовини који се постиже успостављањем ажурног катастра.

Нови закон је веома битан за Министарство, РГЗ, Републику Србију и њене грађане, рекла је Даринка Ђуран, помоћник министра грађевинарства, јер на другачији начин треба да уреди поступак уписа права својине у катастар и катастар водова. Нови закон доноси ефикаснији катастар, краће рокове у којима ће Служба за катастар непокретности бити у обавези да поступа по захтевима грађана и врши упис права својине. С друге стране, додала је Ђуран, добићемо катастар који у потпуности прелази са аналогног на дигитални начин рада и коначно, добићемо катастар који је примерен захтевима и потребама грађана. У претходном периоду Министарсво је успешно спроводило имплементацију електронске грађевинске дозволе и данас се оне увелико издају електронским путем, а ово је корак више и наставак онога што смо започели. Закон ће нам омогућити да добијемо већи степен правне сигурности, кадровски, административно и технички ћемо ојачати службе за катастар да буду ефикасније и брже.

Према речима директора Републичког геодетског завода Борка Драшковића, ради се о глобалној, сложеној реформи Републичког геодетског завода и земљишне администрације која се у Србији спроводи под покровитељством Светске банке. Реформа у трајању од пет година односно до 2021. године састоји се из шест делова и тренутно смо на средини пројекта. У овом делу постављају се законски оквири како бисмо могли кроз формирање информационог система постићи резултате који се од нас траже а у роковима који су веома кратки. Новим законом предвиђен је рок од три до пет дана, објаснио је Борко Драшковић, директор РГЗ и истакао да ера технологије, електронских управа, електронског пословања утиче и покреће привредне токове а то показују анализе којима је утврђено да добра земљишна администрација помаже привреди, подиже бруто национални доходак за два одсто, док лоша земљишна администрација кочи привредни развој и тај проценат иде чак и до 15 одсто.

Текст Нацрта закона о поступку уписа у катастар непокретности и водова објављени су на званичном сајту Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре као и на порталу е-управе.

 

Претходна страна