Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Комеморација Дејану Ковачевићу и Жељку Николићу
   

Минутом ћутања почео је комеморативни скуп поводом смрти Дејана Ковачевића и Жељка Николића, двојице пиротехничара који су настрадали у експлозији у Техничко - ремонтном заводу у Крагујевцу.

Комеморацији су присуствовали чланови породица, министар одбране Зоран Ђорђевић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, градоначелник Крагујевца Радомир Николић, директор ТРЗ Крагујевац потпуковник Душан Коварбашић, представници Министарства одбране и Војске Србије, бројне колеге и пријатељи.

Драган Жунић, заменик директора Техничко - ремонтног завода говорио је о истовременом доласку Дејана и Жељка у Завод, маја 1994. године, о њиховим карактерима, човекољубљу, срдачности и пожртвованости, што су и показали тог последњег дана фебруара.

Ми, који смо имали ту част да радимо са њима и делимо заједничке тренутке, никада се са тим нећемо помирити. Није било задатака које су оставили неизвршеним осим тога да преживе.

Тако је било и тог 28. фебруара када нисмо могли да их сачувамо од трагичног краја, као ни потпуковника Мирослава Перишића ни капетана Дарка Костића. Али, док је Завода чуваћемо и обнављати успомену на време проведено са њима.

Изражавајући најдубље саучешће породицама, градоначелник Крагујевца Радомир Николић рекао је да Крагујевац и Крагујевчани саучествују у болу породица и подсетио да је град Крагујевац створен и да је израстао захваљујући војној индустрији. Због тога је одувек постојала снажна емотивна веза између Крагујевчана и Наменске и Медне.

Ко те везе не може да разуме, не може да разуме ни Крагујевац ни Крагујевчане и никада неће схватити због чега су ови људи изгубили своје животе. Дејан и Жељко су се тог дана борили за свој град, за своју фабрику, за своје колеге, суграђане. Својом жртвом и храброшћу нама су показали колика је цена и како се бори за оно што имамо и што су генерације за нас вековима стварале, рекао је градоначелник Николић.

Жељко Николић је сахрањен данас на Варошком гробљу, а сутра 18. марта на гробљу Бозман у 13,00 сати биће сахрањен Дејан Ковачевић.

 

Претходна страна