Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Конференција MANxKragujevac
   

У организацији Канцеларије за младе и НВО Центар Е8 уз подршку Града Крагујевца у просторијама Бизнис иновационог центра одржана је конференција “MANxKragujevac“ на којој су представљени резултати истраживања о мушкарцима и родној равноправности спроведени у оквиру пројекта IMAGES Србија које је део глобалног истраживања спроведеног у више од двадесет земаља света. Истраживање и презентација пројекта реализује се у партнерству са УНФПА и Министарством омладине и спорта РС у оквиру заједничког пројекта “Интегрисани одговор на насиље над женама и девојчицама у Србији II“.

О томе како мушкарци и жене виде родну равноправност, да ли је могућ квалитетан дијалог између жена и мушкараца у Србији или какав је однос мушкараца према физичком и психичком здрављу на конференцији је говорила проф. др Марина Хјусон Благојевић, социолог и истраживач у области родних студија, међународни родни експерт. Представљајући резултате истраживања она је истакла да су веома комплексни али да оваква и слична истраживања могу допринети у успоставаљању квалитетног дијалога између жена и мушкараца у Србији.

Ово истраживање је урађено са аспекта научног бављења проблемима родности. Несумњиво је да долази до позитивне промене на микро нивоу, када се пореде мушкарци очеви и мушкарци синови. Ту се види да је све више родне равноправности на микро нивоу или на нивоу микро пракси, истиче проф. др Хјусон Благојевић али се проблем увиђа на његовом презентовању које је пуно конфликтности, јер је однос између мушкараца и жена веома тривијализован и банализован, што искључује сваки смислени однос. У низу примера и анализа проф. др Хјусон је навела и истраживање задовољства браком које показује да је више изражен код мушкараца, што указује на свесност жена о путу који је још потребно прећи до праве равноправности. То је разлика између очекивања која на дневном нивоу производи висок ниво конфликтности, објаснила је она.

Конференцији и презентацији истраживања присуствовала је члан Градског већа, др Гордана Дамњановић која је истакла да је тема родне равноправности на локалном као и на националном нивоу изузетно важно. У прилог томе говори и припрема јавне расправе о родној равноправности која ће до краја јуна бити одржана. Град Крагујевац је један од првих градова у Србији који има потписан протокол о интерсекторској сарадњи када се говори о превенцији породичног насиља. Комисија за родну равноправност у претходном периоду је била веома активна. Урађено је истраживање о безбедности жена на нивоу локалне самоуправе. Прошле године је потписан документ који носи низ мера којима се унапређује и посматра овај проблем у сасвим другом светлу. Међутим, ова тема далеко више излази из ових оквира па је ту и родно одговорно буџетирање, финансијски програми којима се локалним самоуправа ставља задатак колико се средстава циљано издваја за популациону политику, демографску политику, превенцију насиља над женама, рекла је др Дамњановић.

Према речима организатора квантитативно истраживање је спроведено на национално репрезентативном узорку од преко хиљаду мушкараца и 540 жена, старости од 18 до 60 година, а квалитативна компонента је обухватила три фокус групе и 15 интервјуа са различитим групама учесника.

 

Претходна страна