Контактирајте нас за више информација
X

Zgrada_suda_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага
Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Конверзија потраживања града Крагујевца према Застава оружју
   

На предлог градоначелника Радомира Николића, Градско веће је на данас одржаној седници донело закључак о приступању реализацији конверзије потраживања града Крагујевца према “Застава оружју“.

Према последњим извештајима које имамо по основу пореза на зараде и осталих уступљених прихода “Застава оружје“ дугује Граду скоро 2,5 милијарде динара, а по основу изворних прихода Града укупан дуг износи 2,8 милијарде динара, рекао је Радомир Николић образлажући тај предлог.

“Застава оружје“ редовно измирује текуће обавезе од 1. јануара 2015. године, али тај нагомилани дуг је терет и њима и нама. Нама зато што не постоји законска могућност да са потраживањима насталим по основу јавних прихода било шта можемо да урадимо, па чак ни компензацију са њима. Једино што можемо је да упишемо удео у власништву, с тим што се овде ради о акцијском капиталу. Град Крагујевац ће на овај начин стећи акције предузећа “Застава оружје“. То, како је речено, отвара могућност да те акције уколико буде постојала сагласност других државних предузећа град Крагујевац компензује за дуг који има код “Енергетике“ и “Електропривреде Србије“, у складу са Законом.
Након одлуке Градског већа, “Застава оружје“ покреће даљу процедуру.

Николић је подстио да постоји закључак Владе Србије из 2013. године којим се препоручује локалним самоуправама, па и граду Крагујевцу, које на својој територији имају наменску индустирју, да ненаплаћена потраживања конвертују у капитал. Ми ћемо само тражити да се донесе нови закључак са стањем дуга на дан 31. 12.2016. године, јер се претходни закључак односи на дуг до 31. 12. 2012.

Верујем, истакао је Николић, да ће “Застава оружје“ бити сагласна са овим предлогом, због тога што више неће имати у билансима исказан дуг од скоро три милијарде динара што ће поправити њихову билансну ситуацију и наступ према банкама.

Претходна страна