Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Крагујевац - прва престоница модерне Србије 1818 – 1841. године
   

У организацији Историјског архива Шумадије под покровитељством града Крагујевца у Старој скупштини одржан је научни скуп “Крагујевац- прва престоница модерне Србије 1818 - 1841. године“. Одржана у сусрет Сретењу, ова конференција је један у низу догађаја којима ће се у Години јубилеја обележити два века од проглашења Крагујевца за престоницу Кнежевине Србије. У име града учеснике конференције и госте у присуству представника града поздравио је председник Скупштине Мирослав Петрашиновић.

Крагујевац и Крагујевчани веома су поносни на престоне дане и године, поносни су на индустријску традицију, на производњу аутомобила и савременог оружја, на вредне људе и домаћине, на Универзитет. Данашња научна конференција организована у оквиру обележавања Сретења, представља још једно читање богате и занимљиве прошлости овог града који се, захваљујући чудесним околностима и људима, посвећеним овом граду, полако враћа на старе позиције и исписује нове странице своје историје које ће обележити нови успеси и дани нове славе. Данас отварамо још једну књигу за генерације које долазе, рекао је у свом говору председник Мирослав Петрашиновић.

Говорећи о организацији научног скупа, Предраг Илић, директор Историјског архива Шумадије је истакао да конференција представља увод у израду монографије о Крагујевцу као престоници модерне Србије 1818 - 1841. године, а да је Историјски архив један од предлагача програма обележавања јубилеја.

Обележавање Дана државности почињемо управо овим научним скупом. Дан државности је најважнији датум у историјском, политичком и културном календару сваке државе, а први највиши правни акт наше државе донет је овде у Крагујевцу. Овај научни скуп је изврсна прилика да укажемо на важност очувања колективне свести о богатом културно-историјском наслеђу. Свему томе у прилог говори и податак да су бројни стручњаци и научници са важних институција као што су Матица српска, Историјски институт, Филозофски факултет писали радове којима ће осветлити најзначајније људе и догађаје из тог времена, рекао је Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу.

Крагујевац је веома важан град у развоју Србије у XIX веку. Одлука кнеза Милоша да седиште престонице из Црнуће пресели у Крагујевац судбински је тада одредила место и улогу Крагујевца у стварању нове, модерне Србије, неке су од тема којима су се бавили радови бројних еминентних историчара, стручњака и научника, учесника конференције. 

 

Претходна страна