Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Крагујевац добио 11,3 милиона динара из републичке касе
   

Град Крагујевац је из Буџетског фонда за енергетску ефикасност Министарства рударства и енергетике, на основу Јавног позива, као једна од 14 локалних самоуправа, добио 11,3 милиона динара за потпуну енергетску санацију Основне школе “Прота Стеван Поповић“ у Чумићу. Поред замене столарије, постављања изолације и унутрашње ЛЕД расвете, биће замењен и начин грејања односно прелазак са електричне енергије на биомасу. 

Уговор о додели средства потписали су данас Александар Антић министар рударства и енергетике и Ивица Момчиловић заменик градоначелника Крагујевца.

Добијена средства употребићемо за енергетску санацију најстарије школе у Шумадији, основане 1792. године - рекао је Ивица Момчиловић заменик градоначелника Крагујевца захваљујући се Влади Србије и ресорном министарству што су препознали значај тог пројекта. Осим што је најстарија, школа коју похађа 119 ученика, налази се на сеоском подручју што је за нас веома важно јер желимо да обезбедимо једнаке услове школовања за сву децу.

Момчиловић је подсетио да је ово други пројекат са којим је Крагујевац аплицирао и добио средства. Претходно је одобрено 15 милиона динара за унапређење енергетске ефикасности школе “Станислав Сремчевић“ са преко 1000 ученика. Резултат замене столарије, унапређења система за грејање и унутрашњег осветљења, је уштеда у потрошњи електричне енергије од 50 посто док су трошкови топлотне енергије мањи за 25 процената.

Укупно расположива бесповратна средства која су додељена јавним позивом износе до 125 милиона динара, а поред Крагујевца средства су добили Осечина, Босилеград, Крупањ, Ириг, Краљево, Крагујевац, Ћуприја, Велика Плана, Свилајнац, Кањижа, Бела Паланка и Књажевац.

Буџетски фонд за унапређење енергетске ефикасности Републике Србије у 2019. години износиће 500 милиона динара, колико је укупно износио у претходне четири године, најавио је министар Александар Антић и позвао све локалне самоуправе да се спреме за следећу годину јер ћемо, како је рекао, имати озбиљне тендере и моћи ћемо да подржимо велики број општина и пројеката.

Антић је указао на то да се такве инвестиције отплате у две - три године. До сада су мере енергетске ефикасности, у које је уложено 415 милиона динара, спроведене у 39 јавних објеката у којима је потрошња енергије у просеку смањена за 40 одсто.

 

Претходна страна