Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Крагујевац потписао Пакт против сексуалног злостављања деце
   

Градови Крагујевац и Београд и општина Сурдулица потписали су у Београду Пакт против сексуалног злостављања деце, чији је циљ ширење свести о том проблему и ефикасније деловање локалних самоуправа. Циљ потписаног документа је и подстицање услуга које ће бити намењене ефикаснијој заштити деце и спречавању сексуалног насиља.

Пакт је потписан у оквиру заседања Комитета за текуће послове Конгреса локалних и регионалних власт Савета Европе и као део кампање “Једно од петоро“.

Обраћајући се пред потписивање пакта члановима Конгреса, члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту, др Гордана Дамњановић је нагласила да ниједно насиље над децом није оправдано. “Град Крагујевац као пример добре праксе од 2008. године има закључен Споразум о поступању и сарадњи установа, органа и организација на подручију града Крагујевца у ситуацијама насиља у породици и другим случајевима насиља према деци. Као и многи европски градови ратификацијом овог документа Крагујевац се сврстава у ред одговорних градова који штите и промовишу безбедност и добробит деце и младих који живе на њеној територији. Ово је и велика обавеза за све нас, доносиоце одлука, да бринемо о онима којима је наша подршка и помоћ потребна како би заштитили сваког појединца и породицу.“, казала је др Гордана Дамњановић.

У тексту Пакта наводи се да на овај начин Крагујевац приступа Пакту градова и региона и тако потврђује да ће подизати свест грађана о сексуалном искоришћавању и злоупотреби деце и да ће подстицати успостављање услуга намењених заштити деце и спречавању сексуалног насиља.

Акцију “Једно од петоро“ покренуо је Савет Европе 2010. године како би се решио проблем сексуалног насиља над децом, положаја деце у мигрантској кризи, кршења дечјих права и најтежих облика насиља. Циљ је да се постигне даља имплементација Конвенције Савета Европе о заштити деце од сексуалног искоришћавања и злостављања, као и да се подигне свест друштва о степену насиља над децом.


 

 

Претходна страна