Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Крагујевац спремно дочекује зимску сезону
   

Град Крагујевац спремно дочекује предстојећу зимску сезону, закључено је на седници Градског штаба за ванредне ситуације. Дефинисани су приоритети за чишћење улица, као и више нивоа ангажовања како технике тако и људства у оквиру зимске службе. ЈКП “Шумадија - Крагујевац“ расписала је јавну набавку за обезбеђивање додатне механизације, а у закуп су узета и два специјална возила која ће бити ангажована по потреби. На залихама има по 1500 тона соли и ризле. Нове количине пристижу свакодневно у континуитету. И ове године, користиће се калцијум хлорид као и прошле године, који се показао као најефикасније средство за топљење леда и спречавање поновног смрзавања.

Сва возила, према речима Андреје Илића начелника Градске управе за комуналне и инспекцијске послове, опремљења су џи - пи - ес уређајима, тако да у сваком тренутку може да се провери где се возило налази. Најмодернији моторола дигитални систем радио везе, чију је набавку финансирао град Крагујевац, омогућиће лакшу и ефикаснију комуникацију, нарочито на сеоском подручју где нема сигнала мобилне телефоније.

Поред три предајника, набављено је и 70 ручних радио станица, од чега 35 за противградну заштиту, а остатак за Службу хитне медицинске помоћи и најважније комуналне службе у граду.

Сви подаци сливају се у Управу за ванредне ситуације, а ми покушавамо да проширимо систем и ван територије Шумадијског управног округа - казао је начелник Зоран Кочовић и додао да се зима у Шумадији дочекује спремније него прошле године. Сви Штабови за ванредне ситуације одржали су седнице, а Окружни штаб заседаће 8. новембра након чега ће комплетан извештај бити прослеђен Републичком штабу.

Иако Енерегетика која снабдева град топлотном енергијом није била на дневном реду, чланови Штаба су информисани да на залихама има довољно енергената, као и да није било ни већих проблема приликом пуштања система у рад. Проблеми који су се појавили у појединим стамбеним зградама почетком сезоне, последица су, како је речено, недовољне обавештености управника зграда са одредбама новог закона, односно да је подстаница место примопредаје топлотне енергије и да о њој брину станари.

На седници је разматран и усвојен и извештај о противградној заштити. Према речима Светлане Билић шефа Радарског центра Бешњаја, ово је за пет деценија рада те службе, била атипична година због екстремног броја дана са дејством. Утрошене су чак 403 ракете али смо се добро одбранили закључила је Билић. Штете нису велике захваљујући ракетама које је набавио град Крагујевац. Уочи сезоне купљено је 130 ракета а у јулу још 80, тако да сада на залихама има 99 противградних ракета.

Градоначелник Крагујевца и командант Штаба за ванредне ситуације Радомир Николић, наложио је да се обиђе комплетан терен, да се дође до сваке куће и попишу сва клизишта како би се ушло у пројекат санације. У циљу корекције кишне канализације Николић је затражио да стручне службе сачине извештај о обилним падавинама и местима где је дошло до загушења кишне канализације као и да се попишу сви водотокови и Штабу за ванредне ситуације достави извештај у каквом су стању са предлогом мера за њихово уређење.

 

Претходна страна