Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Културна сарадња Крагујевца и Сјана
   

Члан Градског већа за културу Миљан Бјелетић и помоћник градоначелника за унапређење положаја младих у локалној самоуправи Стефан Никезић организовали су пријем за делегацију провинције Шанси коју је предводила Dai Hanyun, представница града Сјана задужена за међународну сарадању и чланове музичко - плесне трупе ''Мали лабуд''.

Споразум о успостављању пријатељских односа између града Крагујевца и града Сјана из Народне Републике Кине потписан је почетком 2016. године у јуну исте године у циљу јачања веза и сарадње у областима од обостраног интереса потписана је Повеља о братимљењу. Наша два града везује заједничка судбина престоничких градова као и градова одакле је потекла индустријализација, подсетио је Миљан Бјелетић, члан Градског већа и изразио велико задовољство што је град Крагујевац у прилици да у оквиру културне сарадње после уметника из Шангаја и Пекинга буде домаћин делегацији града Сјана и провинције Шанси и младим уметницима из кинеског побратимског града.

Велико је задовољство угостити младе уметнике и представнике пријатељске Кине. Жеља и намера градског менаџента је да интензивира и прошири сарадњу са градовима са којима има потписане повеље о братимљењу, протоколе о сарадњи и пријатељству, рекао је Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу. Верујем да ћемо вечерас присуствовати својеврсном спектаклу и уживати у наступу музичко-плесне групе ''Мали лабуд'' у Књажевско-српском театру, додао је члан Градског већа и најавио активнију културну сарадњу која подразумева гостовање наших уметника у Сјану.

Пријатељство и побратимство наша два града за нас представља велику част, рекла је Dai Hanyun, представница града Сјана. У светлу развијања таквих односа и сарадње уприличили смо посету вашем граду. Малишани музичко-плесне групе ''Мали лабуд'', крагујевачкој публици музиком, плесом, костимима и инструментима представиће део наше културе и традиције.

Говорећи о раду плесне групе, Yan Zhe уметнички директор и наставник рекла је да је ''Мали лабуд'' део велике дечије ваншколске образовне установе “Дечја палата општине Lianhu“. Ова установа постоји више од тридесет година и позната је широм света, а у току године, различите уметничке и едукативне курсеве, упише око 10 хиљада полазника, каже Yан Зхе, руководилац и наставник у установи. Трупа ''Мали лабуд'' плесним, певачким и сценским наступима остварује своју мисију промовисања културе и уметности у оквиру културних размена и на такмичењима у, до сада, више од 33 држава и региона у Европи, Америци, Јапану, Јужној Кореји, Африци, Мароку, Дубаију, Малезији, Сингапуру и Хонг Конгу.

На сцени Књажевско-српског театра гости из Кине представиће се са десет плесно-певачких нумера, међу којима је плес са малим теракота ратницима, нумером Душа кинеског кунгфуа посвећена борилачким вештинама. Мали уметници из Кине плесом ће представити традиционалну оперу провинције Шанси, а за публику ће извести арије на традиционалном музичком инструменту ерху.

 

Претходна страна