Контактирајте нас за више информација
X

Zgrada_suda_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага
Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Меморандум о економско - трговинској сарадњи између Шиана и Крагујевца
   

Представници града Шиана из Народне Републике Кине и града Крагујевца потписаће почетком јуна Меморандум о економско - трговинској сарадњи. Сагласност за потписивање тог документа дали су чланови Градског већа на данас одржаној седници.

Ради се о наставку сарадње са Шианом, са којим смо потписали Повељу о братимљењу 18. јуна прошле године и тако поставили основ за јачање веза и сарадње у областима од обостраног интереса, рекао је образлажући предлог одлуке градоначелник Радомир Николић. Овим Меморандумом се додатно ствара могућност за конкретизацију сарадње у областима иновационих технологија, прераде хране, индустрије, туризма и других грана привреде.

Иначе, на позив Шиана делегација Крагујевца биће гост на Међународном сајму Пут свиле и Инвестиционо - трговинском форуму о сарадњи између Истока и Запада, који се одржава у том граду. Република Србија има статус специјалног госта, са павиљоном у укупној површини од 500 квадратних метара, од којих је граду Крагујевцу посвећено 120 квадрата.

Тај сајам препознат је као изузетна прилика да се град Крагујевац представи потенцијалним кинеским инвеститорима и привредницима, који желе да остваре сарадњу са европском и српском привредом односно привредом Крагујевца. На основу дипломатских договора које смо имали са представницима града Шиана, Мемеорандум ће бити потписан у присутву два градоначелника. Меморандум подразумева оснивање посебних одељења у оквиру градских управа оба града која ће имати задатак да интензивирају сарадњу, да константно раде на томе да односи не остану дипломатски, него да и једна и друга страна имају озбиљну корист од ових споразума, контаката и веза које смо направили.

Крагујевац ће се иначе представити са четири пројекта. За “Феникс - индустријски парк“ тражимо компанију која би или кроз јавно - приватно партнерство или кроз куповину земље од града даље развијала индустријску зону у смислу довођења инвеститора.

Други пројекат односи се на потенцијал улагања у пољопривреду Србије,  шта има и шта може да има уз адекватне инвестиције. Наиме, наша држава налази се у процесу добијања дозвола везаних за извоз хране и прехрамбених производа на кинеско тржиште. Желимо да направимо мост између Србије и Кине и да почнемо са извозом на основу свих споразума који су постигнути између наше две земље. Трећи пројекат је из области културе, а четврти се односи на туристичко - забавне садржаје.

 

Претходна страна