Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Меморандум о разумевању између града Крагујевца и УНДП
   

Захваљујући оствареним резултатима у области увођења система енергетског менаџмента, Крагујевац је поред Панчева препознат као град који је у овом тренутку најнапреднији. Тим поводом данас је уприличено потписивање Меморандума о разумевању, између Програма Уједнињених нација за развој (УНДП) и града Крагујевца. Пројекат развијен од стране УНДП, спроводи се у Србији у сарадњи са Министарством рударства и енергетике.

Користи од унапређења енергетског менаџмента су многоструке, ако се има у виду податак да Србији користи четири пута више енергије од земаља ЕУ - истакла је Стелиана Недера заменица сталне предстванице УНДП и додала да се тако на националном нивоу смањује зависност од увоза и повећава енергетска сигурност. На локалном нивоу остварују се значајне финансијске уштеде, како за јавни сектор тако и за грађане који ће плаћати ниже рачуне. Пројекат између осталог укључује примену софтвера за стално праћење, анализу и извештавање у потрошњи и трошковима за енергију и воду.

У складу са програмима која су спроводила ресорна министарства и Влада Републике Србије као и у складу са буџетом, у претходне две - три године реновирали смо велики број објеката и постигли завидне ефекте у потрошњи, нагласио је градоначелник Радомир Николић. Захваљујући само лед расвети у ОШ “Станислав Сремчевић“ смањили смо потрошњу струје за 40 посто. Идеја је да наставимо са овим програмом, а Меморандум је само део читаве приче која ће омогућити контролу потрошње у свим објектима који су у надлежности локалне самоуправе, пре свега у школама и вртићима. Осим смањених рачуна и контроле потрошње, имамо и аларме уколико дође до искакања у потрошњи струје, енергената или воде.

Крагујевац је међу првима у Србији формирао Одељење за енергетску ефикасност и именовао енергетског менаџера. У протекле три године, према речима енергетског менаџера Ане Радојевић, у обнову десет основних и средњих школа, преко Канцеларије за управљање јавним улагањима, Министарства просвете и немачке развојне банке KfW уложено је 200 милиона динара. Сви ти објекти унапређени су за један енергетски разред.

И ове године у плану је да се енергетски унапреди десет вртића што ће омогућити да се током викенда или у време распуста искључи грејање и не расипа енергија.

Пројекат који траје пет година и чија је директна вредност 2,5 милиона долара, представила је Маријана Матејић портфолио менаџер за енергетику УНДП и додала да ће кроз инициране инвестиције вредност пројекта износити 20,5 милиона долара. Крагујевац има врло озбиљан приступ овом послу јер се у тој области озбиљно ради већ неколико година уназад. Као такав Крагујевац заслужује додатну подршку у увођењу напреднијих алата, тако да ћемо заједно радити на изради нових модула и функционалности информационих система.

Град Крагујевац је већ унео 240 објеката или делова објеката у информациони систем са припадајућим рачунима, што је, казала је Маријана Матејић, најбољи резултат у Србији.

Иначе, Крагујевац у сарадњи са УНДП реализује неколико пројеката, а пријавили смо се и са предлогом пројекта за реформу и усавршавање ИСЕМ базе. Идеја је, према речима Наташе Пешић - Радосављевић начелника Градске управе за управљање пројектима, одрживи и равномерни развој, да се база прошири и приватним сектором и  већ је укључено 300 управника зграда у Крагујевцу који имају интерес да мере потрошњу и раде анализе.

 

Претходна страна