Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Министар заштите животне средине Горан Триван у посети Крагујевцу
   

Министар заштите животне средине Горан Триван, посетио је данас Крагујевац и том приликом обишао Централно постројење за пречишћавање отпадних вода у Цветојевцу.

Прерада отпадних вода први је приоритет Министарства заштите животне средине каже министар Триван и наводи да је то “питање свих питања“. Ако решите питање прикупљања и прераде отпадних вода, онда ћете решити питање загађености земљишта, питање квалитета хране, подземних и пијаћих вода и небројено других проблема.

У Србији има много загађених вода, чему смо и ми сами допринели, а то је оно чиме ћемо морати да се бавимо наредних година. Пијаће воде имамо, али ћемо и њу морати да чувамо јер су нам и њени ресурси угрожени. Србија у овом тренутку има неколико постројења отпадних вода која функционишу, а остала или не функционишу потпуним капацитетом, а према стандардима највећи део њих и не постојии уопште.

Крагујевац је један од бољих примера у Србији, који има постојење старо неколико десетина година, али које је већ зрело за дораду, реконструкцију и побољшање. Једно је од ретких у Србији које функционише пуним капацитетом онога што дотиче у постројење, рекао је министар и додао, да је један од важнијих задатака код постројења, с једне стране је, да све остало што не иде у постројење дође до њега, а са друге стране и побољшање квалитета воде која се произведе у постројењу. Министарство ће се потрудити  да колико буде могло помогне Крагујевцу у остваривању ових задатака.

Говорећи о улагањима у прераду отпадних вода на нивоу државе, министар Триван је рекао да Србију чека улагање у нивоу од пет милијарди евра, а то је процес који ће тећи наредних “пар десетина година“. Због тога је важно да свака локална самоуправа  израђује пројекте, без којих се не може нигде аплицирати, а ни трошити сопствени новац, новац Владе Србије и иностраних фондова, поручио је министар Триван.

Своју посету Крагујевцу, министар заштите животне средине искористио је да и поздрави учеснике 38. Међународног научно-стручног скупа “Водовод и канализација 2017“.

 

Претходна страна