Контактирајте нас за више информација
X

Zgrada_suda_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага
Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Нацрт одлуке о ребалансу буџета ускоро пред одборницима Скупштине града
   

Градско веће на седници одржаној 9. новембра утврдило је предлог одлуке о ребалансу буџета за текућу годину и упутило Скупштини града на разматрање и одлучивање. 

Нацрт одлуке о ребалансу буџета је потпуно исти у номиналном износу од 7,8 милијарди динара као и одлука о буџету, рекао је Игор Митровић члан већа за имовину и финансије. Оно што се разликује и што су разлози за ребаланс јесте прерасподела суфицита који је затечен на почетку ове године у износу од преко 200 милиона динара и измене у апропријацијама које су се дешавале на разним категоријама трошкова у овој години. Главне измене се односе на све инвестиције које су започете у овој, а биће плаћене у 2018. години. Вишак средстава који се појавио прерасподелом, усмерен је на повећање субвенција према предузећима чији је оснивач град ради стабилизације пословања. На крају године реализација буџета биће неких 75 посто што је рекорд, зато што буџет и даље оптерећују трошкови из претходног периода које нисмо могли да измиримо. Реч је о рачунима за енергију, која није плаћана годинама уназад, а за коју имамо решење у виду мулти компензације. 

Град је био у банкроту, рекао је Митровић и додао да је констатација Фискалног савета апсолутно тачна. Оно што је изузето у анализи тог извештаја је да је Фискални савет похвалио руководство града које је у претходне три године извшило праве мере консолидације и да су главни проблеми који се још увек “'вуку“ настали много раније.

Пред одборницима градског парламента наћи ће се и предлог одлуке о усвајању Стратегије здравствене заштите за период 2017 - 2020. година. Овај документ у средиште ставља приоритете, а то су све циљне категорије: деца, млади, стари и радно становништво, истакла је Гордана Дамњановић члан већа за здравство и социјалну заштиту. Нова категорија су особе са менталним потешкоћама. Приоритет је секундарни ниво здравствене заштите који граду Крагујевцу недостаје, као и јачање капацитета сва три нивоа здравствене заштите. На седници Градског већа дата је сагласност на закључење уговора о давању на коришћење осам радио станица Заводу за хитну медицинску помоћ, седам ЈКП “Чистоћа“ , десет Управи за ванредне ситуације МУП - а Србије и 35 Републичком хидрометеоролошком заводу Србије за противградне станице.

Град Крагујевац издвојио је близу шест милиона динара за занављање целокупног система комуникације у ванредним ситуацијама. Определили смо се за најсавременији систем дигиталне радио везе и то смо реализовали у сарадњи са РХМЗ, користећи њихове већ постојеће френквенције, рекао је Драгош Радовановић начелник Одељења за ванредне ситуације и планирање одбране. Истовремено смо заједно са Сектором за ванредне ситуације МУП - а Србије развили и градски интерни систем у коме су сви субјекти који делују у ванредним ситуацијма  обједињени на одређеном броју канала. Постојеће техничке могућности омогућавају даљу доградњу система и на тај начин противградну заштиту могу да унапреде и околне општине само куповином радио станица, јер репетитори које смо ми финансирали, истакао је Радовановић, покривају цело подручје Шумадије.

Градско веће усвојило је и програм Зимске службе за одржавање градских улица и других јавних површина и дало сагласност за закључење уговора за услугу зимског одржавања локалних путева између Градске управе за инвестиције и ЈКП “Чистоћа“. 

Градско веће дало је сагласност на Меморандум о разумевању за споровођење пилот пројекта “Прва помоћ за децу“ закључен између Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, министарке без портфеља задужене за демографску и популациону политику, Црвеног крста Србије, Градске оптшине Савски венац и градова Ниш, Нови Сад и Крагујевац. Пројекат је намењен деци предшколског узраста. Кроз едукацију о поступцима пружања прве помоћи и начину реаговања у тренутку незгоде, као и едукацију деце о превенцији заштите репродуктивног здравља који ће бити реализован у вртићима Лептирић, Наша радост, Чуперак и Цицибан биће обухваћено 150 малишана.

 

Претходна страна