Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Награде за јубиларне даваоце крви
   

Свечаним уручењем признања и златних плочица вишеструким даваоцима крви, у згради Градске управе обележен је Светски дан добровољних давалаца крви, који се ове године обележава под слоганом “Не чекај незгоду. Предузми нешто. Дај крв! Дај сада! Дај редовно!“ Пријем за јубиларне добровољне даваоце крви који су у претходној години дали крв 50, 75. и 100 пута организован је у сарадњи са Клиничким центром, Службом за трансфузију крви и Градском организацијом Црвеног крста.

Сагласно новој методологији Црвеног крста за доделу колективних признања, ове године додељено је 13 плакета “Широко срце“ за најбоље резултате у добровољном давалаштву крви у категоријама: средња школа, факултет, јавна предузећа и установе, насељена места, удружења.

Добровољним даваоцима крви признања и златне плочице уручили су др Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту и др Стеван Китанић, председник Црвеног крста Крагујевац.

Честитајући Светски дан добровољних давалаца крви, др Дамњановић, се захвалила свим хуманим људима, удружењима и организацијама због којих је град Крагујевац други пут за редом добио признање за најхуманији град и најхуманију средину.

Ваши подвизи су херојска дела јер свака прикупљена јединица крви је неком продужила и дала могућност за бољи и квалитетнији живот. Сви заједно смо овде због једне племените мисије а то је да се помогне ономе коме је помоћ неопходна. Сви који су укључени у овај хумани чин прате мото да крв треба да чека пацијента. Град Крагујевац непрестано мотивише младе, нове даваоце крви али и брине о дугогодишњим даваоцима - рекла је Гордана Дамњановић, члан Градског већа и подсетила да је неопходно да се издвоји посебна група давалаца крви - даваоци тромбоцита. Најздравији од вас могу бити даваоци за пацијенте који болују од тешких малигних болести којима је давалаштво тромбоцита итекако важно за живот и продужетак.

Као дугогодишњи добровољни давалац крви и председник Црвеног крста Крагујевац, др Стеван Китанић је подсетио да све заједно води једна мисао а то је спасавање и продужетак нечијег живота. Јубиларним даваоцима крви доктор Китанић је пожелео још много година доброг здравља и успеха.

Обележавањем Светског дана добровољних давалаца крви шаље се порука о величини и  пожртвованости хуманих људи, изражава се захвалност, а јавности представља подизање нивоа свести о потреби за крвљу и њеним  продуктима, јер дајући крв дарује се живот.

Признања и златне плочице за јубиларно давање крви добило је 20 даваоца за 50 пута дату крв, 11 давалаца за 75 пута дату крв и пет давалаца за 100 пута дату крв. Уз захвалност на хуманости и непропуштеним доласцима на позив Службе за трансфузију, Маријана Стојановић, пропагатор Службе у Клуничком центру позвала је све добровољне даваоце који више нису у могућности да то чине, да наставе са својим несебичним пружањем помоћи и придруже се у пропагирању и мотивисању младих да се одлуче на тај стил живота. 

 

Претходна страна