Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Награђени ученици обишли Свету гору
   

Традиционално поклоничко путовање награђених ученика ликовног и литерарног конкурса манастиру Хиландар и светињама у околини Свете горе, у оквиру 8. Госпојинских свечаности, организовано је од 8. до 11. септембра. Под слоганом овогодишњих Госпојинских свечаности “Духовна и друга путовања“, група од 33 ученика у пратњи њихових вероучитеља, обишла је Хиландар и манастире који се налазе у околини Свете горе, метох манастира Хиландар у Какову и манастир Свете Лидије у Аспровалти, а потом и Српско војничко гробље - Зејтинлик и цркву Светог Димитрија у Солуну.

Поклоничко путовање награђених ученика заједнички организују Епархија шумадијска, Школска управа и Градска управа Крагујевац, уз благослов епископа шумадијског господина Јована. Групу ученика, од којих је некима ово прво поклоничко путовање у животу, предводили су свештеник Слободан Савић и вероучитељ Миодраг Крстић.

- Дечаци су имали прилику да посете Свету српску царску лавру - манастир Хиландар, док су девојке боравиле у предворју Свете горе, на крстарењу  југозападном обалом и обилазиле манастире који се налазе око Свете горе, као што су Света Лидија и Каково. Циљ овог поклоничког путовања је да се ученици из различитих школа упознају, да се зближе. То пријатетељство, јединство у верској настави нас спаја и захвални смо његовом преосвештенству, епископу шумадијском господину Јовану који својим благословом и подршком коју нам даје, нас подстиче да сваке године остварујемо све веће и све лепше резултате, да сваке године све већи број школа учествује на овом конкурсу, тако да се и број ђака који путују на Хиландар повећава сваке године. Ове године очекујемо још већи број радова тако да ће на жирију бити велики изазов да изабере путнике за наградно поклоничко путовање за следећу годину - каже вероучитељ Миодраг Крстић.

Уочи великог хришћанског празника, Мале Госпојине, биће позната имена награђених ученика овогодишњег ликовно-литерарног конкурса.Након празничног бдења које почиње 20. септембра, у 17 сати, сви учесници ликовно-литерарног конкурса чији су радови награђени биће те вечери гости Његовог преосвештенства, епископа шумадијског господина Јована и након програма који се састоји од скраћених прегледа јавних часова духовности који су одржани у свим школама и емитовања репортаже са овогодишњег поклоничког путовања, биће проглашени награђени ученици који ће наредне године имати прилику да оду на ово путовање.

 

Претходна страна