Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Најављен XVIII Интернационални JazzFest
   

У организацији агенције “Рекреативно ДУД“ под покровитељством града Крагујевца ове године 28. и 29. октобра у сали Прве крагујевачке гимназије биће одржан 18. Интернационални Jazz фестивал, најављено је на данашњој конференцији за новинаре.

У свом зачетку овај фестивал је обогатио и употпунио нашу музичку сцену и био је право освежење у то време. Интернационални фестивал џез музике је заживео и има своју публику која је захтевна и није малобројна. Сигуран сам да је организатор свестан тога и да зато из године у годину реномираним и светски познатим извођачима потврђује квалитет, рекао је Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу. Говорећи о значају џез фестивала за културну сцену града, Бјелетић је рекао да је потребно више оваквих и сличних догађаја из области уметности, јер Крагујевац има велики број младих талената и потребно им је простора да се покажу а истовремено да се увећа публика. Мислим да овај фестивал има већу циљу групу која је жељна сличних догађаја, зато сматрам да је потребно да сцену употпунимо још неким музичким жанровима и у плану је да у том правцу развијамо наше активности, рекао је Бјелетић.
На конференцији је представљен програм овогодишњег Интернационалног Jazz фестивала који се одржава 18. пут а извођачи ће наступати у сали Прве крагујевчке гимназије. Организатор, за пунолетство фестивала, најављује разнолики џез.

Фестивал ове године отвара суботички бенд “Из принципа“, најмлађи џез бенд у Србији. Помало има симболике у томе, осим што су набољи и најмлађи џез састав, момци су рођени у години када је било прво издање Интернационалног џез фестивала а наш фестивал обележава пунолетство, рекао је Гордан Матић, директор Фестивала. У наставку прве вечери наступиће Luca Dell Anna Quartet из Италије и једно од најзвучнијих имена светске џез ундергроунд сцене Kris Davis и Bill Drummond, пијанисткиња и бубњар из Њујорка. Друге вечери наступиће немачка композиторка и бубњар из Немачке, Eva Klesse Quartet и затим чувени Karl Ratzer из Аустрије, један од најпознатијих европских џез гитариста. Овогодишњи фестивал затвориће гости из Турске, Ilhan Ersahins Istambul Sessions. Представници ове земље први пут наступају на крагујевачком фестивалу и представници су 36 државе која гостује, казао је Гордан Матић.

Сви концерти почињу у 20.00 сати. Цена дневне карте је 750 динара. У оквиру XVIII Интернационалног JazzFesta предвиђена је изложба најбољих плаката џез фестивала која ће бити постављена у шопинг центру Крагујевац Плаза у периоду од 20. до 25. октобра а биће организована и наградна игра од 26. до 28. октобра у оквиру које ће бити подељене улазнице за оба фестивалска дана.

Иначе, поред Међународног фестивала камерних хорова и вокалних ансамбала Крагујевац и Интернационални JazzFest Крагујевац у мају ове године добио је престижну међународну лиценцу ЕФФЕ и трећи је фестивал у Србији који припада Асоцијацији европских фестивала. Од 2014. године спонзор фестивала је Ерсте банка.

 

Претходна страна