Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Најбоље решење за Карађорђеву 36
   

“Објекат у Карађорђевој улици 36 у којој је једно време живео песник Ђура Јакшић није споменик културе и биће срушен а након тога и реконструисан. Трудићемо се да приликом реконструкције буде саграђен објекат који ће, у једном делу, кроз галерију или клуб книжевника, подесћати на лик и дело Ђуре Јакшића али ће он имати и своју другачију вредност. Циљ нам је да на том месту имамо објекат који ће бити прилагођен намени, и коришћењу и уметности“, рекла је на данашној конференцији за новинаре помоћник градоначелника за област заштите културне баштине и уређивање града Славица Ђорђевић.

Она је подсетила да је захтев да се тај објекат прогласи спомеником културе одбило министарство културе и Републички Завод за заштиту споменика културе још 1996.године и да су нетачни поједини наводи да тај објекат има статус споменика културе. Славица Ђорђевић рекла је и да је још 2001.године предвиђена реконструкција која је такође подразумевала рушење тог објекта а да су сада, својим извештајем, то потврдили и статичари и судски вештак. “Због свега тога, у овом тренутку неопходно је рушење тог објекта а шта ће се градити биће одлучено на основу предлога Дирекције за урбанизам“, рекла је Славица Ђорђевић напомињући да ће се локална самоуправа потрудити да се, и приликом реконструкције, сачува успомена на Ђуру Јакшића.

Представници Дирекције за урбанизам рекли су да се објекат у Карађорђевој 36 налази у центру града и да према важећем Генералном урбанистичком плану Крагујевца на том простору је предвиђена изградња пословно стамбених објеката а дозвољена спратност је три спрата. Након избора најбољег предлога које ће урадити Дирекција за урбанизам локацијску дозволу за реконструкцију издаје Градска управа за просторно планирање, изградњу и заштиту животне средине.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Претходна страна