Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Наставак сарадње и пријатељства између Крагујевца и Тренчина
   

Град Крагујевац и Град Тренчин у Словачкој имају интензивну сарадњу и пријатељске односе који датирају од 1974. године када је потписан Уговор о пријатељству и сарадњи. Данас су у Свечаном салону зграде Градске управе, у присуству делегације Амбасаде Републике Словачке у Београду предвођену Њ. Е. Дагмар Репчековом и представника Градског већа,  председник Скупштине града Крагујевца Мирослав Петрашиновић и градоначелник Тренчина Рихард Рибничек, потписали су Меморандум о наставку сарадње.

Ово је година јубилеја и за Словачку републику јер се навршава сто година од стварања Чехословачке републике и успостављања дипломатских односа са Краљевином СХС. Поред тога, наша два народа и државе повезују и историјски догађаји из Првог светског рата и жртве војника које нас обавезују да не заборавимо бесмисленост рата. На таквим чврстим и дуготрајним пријатељским односима могуће је успоставити многе видове сарадње. Драго ми је градови Крагујевац и Тренчин желе да обнове и успоставе модернију сарадњу. На јесен је планирана словачка инвестициона мисија која ће посетити градове у Србији, а стручњаци из области машинства, аутоиндустрије и екологије посетили би и град Крагујевац, рекла је Њ. Е. Дагмар Репчекова.

У години значајног јубилеја у којој се обележава два века од проглашења Крагујевца за прву престоницу модерне српске државе имамо и друге важне догађаје а један од њих је и потписивање Меморандума о наставку сарадње са градом Тренчином после 44 године. Наша два града негују квалитетне пријатељске односе нешто мање од пола века, а јако добру сарадњу имамо и са Амбасадом Словачке у Србији. Повезала су нас страдања у Првом светском рату и с пијететом гледамо на жртве страдалих словачких војника. Дугогодишња сарадња реализована је до сада у области културе и образовања, али ту сарадњу желимо да наставимо и проширимо на област привреде, област малих и средњих предузећа по чему је Словачка нарочито позната, истакао је председник Скупштине града Мирослав Петрашиновић.

Градоначелник Тренчина Рихард Рибничек је истакао да је Крагујевац један од најзначајнијих градова са којима Тренчин има сарадњу и да постоји велико интересовање да се, сада, након званично потписаног документа о њеном наставку, та сарадња прошири и на друге области.

Наши градови су веома блиски и годинама се међусобно веома поштујемо. У Тренчину је подигнута српска капела и сваке године обележавамо сећање на жртве рата и одајемо пошту српским војницима. Поред тога, наше односе негујемо кроз културне активности и јако су добри, оценио је градоначелник Тренчина Рихард Рибничек. С једне стране постоји политика која је јако важна али с друге, много су важнији односи који постоје између људи.

Након пријема и потписивања меморандума делегација Словачке обишла је Народни музеј, Музеј “21. октобар“ и положили су венце крај Споменика стрељаним Словацима и крај Споменика стрељаним ђацима и професорима у Шумарицама.

 

Претходна страна