Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Нова подршка раду удружења “Луна“
   

У присуству члана Градског већа за здравство и социјалну заштиту др Гордане Дамњановић, директора Дома здравља др Василија Антића, професора Клаудија Агостинија у Свечаном салону зграде Градске управе, др Сузана Перовић, председница УО Удружења особа са менталним сметњама “Луна“ и Маурицио Камин, директор Асоцијације Трентино за Балкан потписали су нов трогодишњи уговор о финансирању програмских активности овог удружења.

Потписивањем новог трогодишњег уговора између италијанске Асоцијације Трентино за Балкан и Удружења особа са менталним сметњама Луна, ове године, поред низа других активности, обележавамо Светски дан менталног здравља. Град Крагујевац и Дом здравља Крагујевац пружа пуну подршку развијању и унапређењу рада Удружења особа са менталним сметњама али и Саветовалишта за ментално здравље. Циљ обележавања Светског дана менталног здравља јесте промоција менталног здравља као националног ресурса али и порука дестигматизације и деинституционализације у психијатрији. Град Крагујевац као партнер и сарадник Саветовалишту на путу до оснивања Центра за ментално здравље представља чврст ослонац и спону са системом здравствене заштите, рекла је др Дамњановић, члан Градског већа.

Удружење “Луна“ уз подршку Асоцијације Трентино за Балкан, града Крагујевца и Дома здравља почело је са радом 2015. године и представља једно од највећих у овој мрежи удружења. Говорећи о подршци коју пружа од самог почетка оснивања Удружења, др Василије Антић, директор Дома здравља подсетио је на побратимске односе Саветовалишта за ментално здравље Дома здравља и центра у покрајини Трентино.

Потписивањем новог трогодишњег уговора са Асоцијацијом потврђујемо нашу жељу да наставимо путем којим смо пошли и даља сарадња за нас је веома значајна јер све оно што смо започели можемо да наставимо, радионице, укључивање корисника у заједницу. Наша мисија јесте промоција, превенција менталног здравља а крајњи циљ Удружења и свих наших напора јесте отварање Центра за ментално здравље и то је наша идеја водиља, рекла је психијатар др Сузана Перовић, председница УО Удружења.

О досадашњој сарадњи, оцени реализованих кампања удружења “Луна“ и о уговором предвиђеним плановима даље сарадње, говорио је Маурицио Камин, директор Асоцијације Трентино за Балкан.       

Потписивање уговора је корак напред у сарадњи Асоцијације и Удружења што значи имплементацију нових заједничких идеја. Наш циљ није да пренесемо трентински модел и принцип лечења особа са менталним сметњама већ да направимо модел који ће користити и давати резултате у лечењу пацијената у Србији. Без подршке града Крагујевца и Дома здравља, али и посвећеног рада медицинског тима удружења и др Сузане Перовић не би било могуће наставити даљу сарадњу. Трентински модел постоји већ дуги низ година али са тимом из удружења направићемо неки нови и реализоваћемо га кроз различите активности разменом студената или гостовањем професора, лекара или пацијената.

 

Претходна страна