Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Обележен Дан примирја у Првом светском рату
   

Интонирањем химне и полагањем венаца крај споменика српским ратницима и младог ратника Зорана Цветковића у селу Вињиште недалеко од Крагујевца обележен је Дан примирја у Првом светском рату.

Венце су положили припадници Војске РС гарнизона Крагујевац, представници Удружења потомака ратника Србије 1912-1920. године, СУБНОР-а, ГТО Крагујевац, МЗ Вињиште и породица Цветковић. У име града венац је положио Мирослав Петрашиновић, председник Скупштине.

На данашњи дан пре 99 година Немачка је капитулирала пред захтевима савезничких држава, а Велики рат је након четири године и неколико милиона погинулих коначно био завршен. У знак сећања на 11. новембар 1918. године када је потписано примирје обележава се Дан примирја у Првом светском рату.

У Србији овај датум званично се обележава од 2012. године.Као главни мотив за амблем овог празника користи се цвет Наталијина рамонда. Цвет је добио име по једној од најлепших српских краљица Наталији Обреновић и познат је још и под именом феникс. У амблему се појављује и мотив траке Албанске споменице, која се налази изнад цвета. Зато овај амблем носи вишеструку симболику за српски народ.

У знак сећања на жртве Великог рата и ослобођење Србије изведен је културно уметнички програм КУД-а “Лепеница“.

 

Претходна страна