Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Обележен Светски дан менталног здравља
   

Поводом Светског дана менталног здравља, Дом здравља Крагујевац у сарадњи са италијанском Асоцијацијом Трентино за Балкан и Удружењем особа са менталним сметњама “Луна“ организовао је данас заједничку акцију испред ресторана “Балкан“ где су заинтересовани суграђани могли да одраде скрининг тест на рано откривање депресије, добију здравствено едукативни материјал као и савете за очување и унапређење менталног здравља.

Највећи проблем у Србији као и у свету је депресивни поремећај. Процењује се да свака четврта особа у свету оболи од неког менталног поремећаја од којих је депресија најчешћи. Када је реч о Крагујевцу, од укупног броја менталних поремећаја, једну трећину чини депресија, а од тог броја две трећине чине жене. Превенција је уживати у малим стварима које вам причињавају задовољство, одвојити време за себе, смејати се сваког дана, физичка активност, дружење са позитивним људима, покушати да сваки дан доживимо као благослов - каже др Сузана Перовић, неуропсихијатар и координаторка Саветовалишта за ментално здраве које ради у Дому здравља.

Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здравство и социјалну заштиту истакла је да је град Крагујевац препознао значај бриге о менталном здрављу, када је пре неколико година подржао пројекат “Психијатрија у заједници“. Крагујевац је међу првим локалним самоуправама која је добила подршку Асоцијације “Трентино за Балкан“. Преко Дома здравља подршка је дата како у развијању стратешких докумената тако и у формирању Удружења особа са менталним сметњама “Луна“ као и у оснивању Саветовалишта за ментално здравље. Међутим, граду величине Крагујевца неопходна је установа попут Центра за ментално здравље.

Формирањем центра почеће се са концептом лечења особа са менталним потешкоћама у заједници по угледу на италијански модел, који се у Крагујевцу спроводи захваљујући сарадњи са италијанском Асоцијацијом Трентино за Балкан. Асоцијација има више од десет година искуства у међународној сарадњи између општине Трентино и 30 подручја југоисточне Европе на изградњи отвореног и инклузивног друштва. Они су издвојили средства за опремање простора за Центар у Крагујевцу. Иначе, у северној покрајини Трентино већ 30 година нема институција затвореног типа за смештај особа са менталним потешкоћама

- Мислим да се у Крагујевцу много тога ради на овом плану и постоји велика жеља и труд да се брига о менталном здрављу унапреди. Врло је битно да се ради заједнички, да Институт за ментално здравље сарађује са заједницом и много је важно како се развија Центар за ментално здравље. Модел који постоји у Крагујевцу, а то је сарадња са институцијама и организацијом попут “Трентино за Балкан“ показао се као добар и може се применити и у другим урбаним срединама - рекао је Маурицио Камин, директор Асоцијације Трентино за Балкан.

 

Претходна страна