Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Обележено 100 година од стрељања Словака у Крагујевцу
   

Полагањем венаца крај споменика 44 словачка војника, припадника 71. аустроугарског пешадијског пука, у Крагујевцу је уз највише војне почасти, обележено 100 година од дана када су војници из Словачке животима платили побуну и непослушност аустроугарској монархији.

Венце су поред осталих положили амбасадор Републике Словачке Дагмар Репчекова, министар без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић - Дејановић, делегације градова Тренчина и Крагујевца, ветерани Словачке и Србије и други. Ветерани Словачке донели су и шаку земље из сваког родног места стрељаних Словака, која је потом освештана и расута по гробовима.

Захваљујући се свима који су својим присуством изразили поштовање страдалим војницима, амбасадор Словачке Драгмар Репчекова је рекла, да сваки пут када дође у Крагујевац и обиђе споменик стрељаним Словацима али и ђацима и професорима Гимназије, схвати колико је рат бесмислен и колико је важно да ценимо живот и породицу.

На овом светом месту, крај споменика који симболизује братске односе српског и словачког народа, заједничку тежњу да живимо у миру, у бољем свету, сећањем оснажујемо идеале за које су пали словачки војници. Њихова је кривица била то што нису хтели више да учествују у кланици Првог светског рата. Нису били спремни да оружје силом утрапљено у њихове руке подигну на српски народ, рекао је председник Скупштине града Мирослав Петрашиновић.

Овај град је знао да цени и поштује њихову пожртвованост. Крагујевац је град страдалник и на нашу несрећу, бележи бројне жртве. Због тога са овог светог места поручујем - Крагујевац то никада неће заборавити.

Према речима Славице Ђукић - Дејановић министра без портфеља задужене за демографију и популациону политику, српски и словачки народ јесу географски релативно удаљени, али без обзира на то постоје неке невидљиве споне које нас на исконски начин повезују. Љубав према слободи, отпор тиранији и свакој неправди су само делић наших заједничких карактера.

Присутнима се обратио и Јарослав Краљ, праунук Ондреја Киша из Крпељана који је први пут дошао у Крагујевац да се поклони сенима стрељаних.

Делегација Словачке посетила је затим Музеј “21. октобар“ и положила венце и цвеће крај споменика стрељаним ђацима и професорима у Спомен парку Шумарице. Након тога у Кино сали Музеја “21. октобар“ приказан је филм “44“.

 

Претходна страна