Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Обележено 100 година од стрељања Словака у Крагујевцу
   

Полагањем венаца крај споменика 44 словачка војника, припадника 71. аустроугарског пешадијског пука, у Крагујевцу је уз највише војне почасти, обележено 100 година од дана када су војници из Словачке животима платили побуну и непослушност аустроугарској монархији.

Венце су поред осталих положили амбасадор Републике Словачке Дагмар Репчекова, министар без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић - Дејановић, делегације градова Тренчина и Крагујевца, ветерани Словачке и Србије и други. Ветерани Словачке донели су и шаку земље из сваког родног места стрељаних Словака, која је потом освештана и расута по гробовима.

Захваљујући се свима који су својим присуством изразили поштовање страдалим војницима, амбасадор Словачке Драгмар Репчекова је рекла, да сваки пут када дође у Крагујевац и обиђе споменик стрељаним Словацима али и ђацима и професорима Гимназије, схвати колико је рат бесмислен и колико је важно да ценимо живот и породицу.

На овом светом месту, крај споменика који симболизује братске односе српског и словачког народа, заједничку тежњу да живимо у миру, у бољем свету, сећањем оснажујемо идеале за које су пали словачки војници. Њихова је кривица била то што нису хтели више да учествују у кланици Првог светског рата. Нису били спремни да оружје силом утрапљено у њихове руке подигну на српски народ, рекао је председник Скупштине града Мирослав Петрашиновић.

Овај град је знао да цени и поштује њихову пожртвованост. Крагујевац је град страдалник и на нашу несрећу, бележи бројне жртве. Због тога са овог светог места поручујем - Крагујевац то никада неће заборавити.

Према речима Славице Ђукић - Дејановић министра без портфеља задужене за демографију и популациону политику, српски и словачки народ јесу географски релативно удаљени, али без обзира на то постоје неке невидљиве споне које нас на исконски начин повезују. Љубав према слободи, отпор тиранији и свакој неправди су само делић наших заједничких карактера.

Присутнима се обратио и Јарослав Краљ, праунук Ондреја Киша из Крпељана који је први пут дошао у Крагујевац да се поклони сенима стрељаних.

Делегација Словачке посетила је затим Музеј “21. октобар“ и положила венце и цвеће крај споменика стрељаним ђацима и професорима у Спомен парку Шумарице. Након тога у Кино сали Музеја “21. октобар“ приказан је филм “44“.

 

Претходна страна