Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Најбоље решење за Карађорђеву 36
   

“Објекат у Карађорђевој улици 36 у којој је једно време живео песник Ђура Јакшић није споменик културе и биће срушен а након тога и реконструисан. Трудићемо се да приликом реконструкције буде саграђен објекат који ће, у једном делу, кроз галерију или клуб книжевника, подесћати на лик и дело Ђуре Јакшића али ће он имати и своју другачију вредност. Циљ нам је да на том месту имамо објекат који ће бити прилагођен намени, и коришћењу и уметности“, рекла је на данашној конференцији за новинаре помоћник градоначелника за област заштите културне баштине и уређивање града Славица Ђорђевић.

Она је подсетила да је захтев да се тај објекат прогласи спомеником културе одбило министарство културе и Републички Завод за заштиту споменика културе још 1996.године и да су нетачни поједини наводи да тај објекат има статус споменика културе. Славица Ђорђевић рекла је и да је још 2001.године предвиђена реконструкција која је такође подразумевала рушење тог објекта а да су сада, својим извештајем, то потврдили и статичари и судски вештак. “Због свега тога, у овом тренутку неопходно је рушење тог објекта а шта ће се градити биће одлучено на основу предлога Дирекције за урбанизам“, рекла је Славица Ђорђевић напомињући да ће се локална самоуправа потрудити да се, и приликом реконструкције, сачува успомена на Ђуру Јакшића.

Представници Дирекције за урбанизам рекли су да се објекат у Карађорђевој 36 налази у центру града и да према важећем Генералном урбанистичком плану Крагујевца на том простору је предвиђена изградња пословно стамбених објеката а дозвољена спратност је три спрата. Након избора најбољег предлога које ће урадити Дирекција за урбанизам локацијску дозволу за реконструкцију издаје Градска управа за просторно планирање, изградњу и заштиту животне средине.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Претходна страна