Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Осме Госпојинске свечаности – Духовна и друга путовања
   

У порти Саборне цркве, на празник Успења Пресвете Богородице - славе овог храма, одржано је “Великогоспојинско вече“. Свечаности су присуствовали Његово преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован са свештенством, председник Скупштине града Мирослав Петрашиновић, представници образовних и културних институција и бројни Крагујевчани. Овогодишњу “Великогоспојинску беседу“ посвећену “Духовним и другим путовањима“ одржао је проф. др Часлав Николић са крагујевачког ФИЛУМ-а.

Он је своју беседу започео античким легендама и причама из Књиге постања. По њему, у тим причама, традицијама које су изнедриле, подцртани су смерови живљења и нашег кретања. Баш ту налазе се пад, налазе се “границе“ али налази се и надање у вечни живот, истакао је он, наставивши: “Шта је то што представља корак напред? Корак напред је путовање које има циљ, а тај циљ превазилази онога који путује и то путовање и тај корак напред, представља искорак и стање непокретности душе, за добијање онога што је пуноћа наде, а што је у исто време слобода од страха, слобода од ништавности“, рекао је Часлав Николић у беседи.  

У музичком делу програма наступио је уметник на фрули Милинко Ивановић - Црни са ансамблом “Ступови“, Светоуспењски хор Саборне цркве и Академски фолклорни ансамбл Студентског културног центра “Крагујевац“. Молитвену поезију рецитово је Ненад Вулевић, глумац Књажевско српског театра.

Госпојинске свечаности, осме по реду, под слоганом “Духовна и друга путовања“, организује Шумадијска епархија у сарадњи са Школском управом, установама културе и Филолошко-уметничким факултетом, а под покровитељством локалне самоуправе и уз благослов Његовог преосвештенства Епископа шумадијског господина Јована. Током овогодишњих Госпојинских свечаности, које ће бити окончане 21. септембра, биће организоване бројне изложбе, предавања, округли столови&хеллип;
 
Поклоничко путовање манастиру Хиландар и светињама у околини Свете Горе за ученике који су на тему православља написали и насликали најлепше радове. биће организовано од 8. до 11. септембра. Програмом су предвиђени изложба “Скице, документације и предлошци за изградњу и осликавање крагујевачких храмова“ - пут од настанка идеје, нацрта до реализације, затим предавање за младе “Отићи или остати“, округли сто у организацији ФИЛУМ-а “Књижевност и човек на путу: од Едена до вечности“, изложба фотографија “(Сно)Виђења Грузије, или мистична Колхида“ и монодрама глумца Милоша Крстовића “Човек или камен“. У оквиру Госпојинских свечаности, у Крагујевцу ће се 17. септембра снимати емисија “Агапе“, у којој ће гости бити владика Јован, др Предраг Костић и др Лазар Трифуновић.

 

Претходна страна