Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Оснаживање Рома у Крагујевцу кроз програм ROMACTED
   

Промовисање доброг управљања и оснаживања ромске заједнице на локалном нивоу спроводи се у 11 градова и општина у Србији. Задатак локалних самоуправа, међу којима је и Крагујевац, на основу потписаног Меморандума о сарадњи је да изградњом политичке воље и одрживих политика кроз ангажовање локалних власти раде на унапређењу демократске јавне управе, јачају посвећеност институција, њихових капацитета, знања и вештина у раду на инклузији Рома и Ромкиња.

Тим поводом, Драган Грачанин председник Асоцијације координатора за ромска питања са сарадницима посетио је Крагујевац како би се упознао са до сада реализованим активностима у процесу формирања Локалне акционе групе и дефинисања приоритета.

Према информацијама са терена проблеми Рома у Крагујевцу су дискриминација, преквалификација и доквалификација за дефицитарна занимања, могућност стипендирања средњошколаца, незапосленост. Заинтересовани су да кроз радионице сазанају више о проблемима наркоманије, насиљу у породици и репродуктивном здрављу.

Проблема је много, а наш задатак је да дефинишемо приоритете и кренемо у решавање, истакао је проф. др Недељко Манојловић члан Градског већа за образовање и контакт особа града Крагујевца за реализацију Програма ROMACTED. Ове године, подсетио је Манојловић истиче Локални акциони план за инклузију Рома и управо ће информације са терена значајно допринети изради и унапређењу новог ЛАП - а, који треба да заживи већ наредне године.

Што се тиче формирања Институционалне радне групе, осим представника локалне самоуправе и ромских НВО, планирамо, казао је Манојловић, да укључимо Центар за социјални рад, Националну службу за запошљавање, Црвени крст.

Кључ успеха ROMACTED - а, према речима Драгана Грачанина је успостављање комуникације са људима на терену које смо питали шта им је важно у свакодневном животу. Од 11 градова укључених у реализацију, у шест су као приоритет истакли ромску културу и ромски фолклор односно секције. То не пише ни у једној Стратегији или Акционом плану. Коначно, ромска популација има прилику да сама идентификује своје проблеме, а локална заједница да их решава. То је процес који би у наредне две године требало да утиче на побољшање положаја и јачање ромске заједнице како би у једном тренутку преузела своју грађанску одговорност и сама заступала своје интересе. 

 

Претходна страна