Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Отворен Израелски филмски караван
   

У Галерији Дома омладине, синоћ је у оквиру “Дана Израела у Крагујевцу“ отворен Израелски филмски караван у оквиру кога ће бити приказано шест најзначајнијих филмских остварења израелске кинематографије. Израелски филмски караван отворила је Џени Седов, заменица амбасадорке, а у име града Крагујевца, обратио се Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу.

Желим да се захвалим Амбасади Израела јер овај догађај организујемо уз њихову подршку и захвални смо на томе. Ни једна културна сцена, па тако ни ова у граду Крагујевцу не може да буде унапређена уколико не постоји интеркултурни дијалог, уколико не постоји упознавање култура других народа. Као што је познато град Крагујевац има озваничен побратимски однос са градом Бат Јамом (Израел) још од 1992. године. Ово је добра прилика да учврстимо наше пријатељство, да га продубимо кроз размену која ће добринети стварању неких нових пракси на пољу културног деловања - рекао је Миљан Бјелетић.

Џени Седов, заменица амбасадорке истакла је да је народ Израела веома сличан српском народу. Оно што везује наша два народа јесте дуготрајна историја рата, а подизање духа после таквих догађања је још једна сличност која нас везује. Све филмске приче су слојевите и поседује најмање два нивоа, људски и национални.

Када говоримо о израелском филму, оно што га карактерише није само висока технологија и квалитет производње. Оно што карактерише филмове које ћете видети ових дана је заправо, оно што је најважније, а то је “причање приче“ и та прича обухвата лични и национални ниво. У оквиру филмова приказане су различите стране израелског друштва, али оно што је веома важно јесу односи међу људима. Желела бих да кажем да се надам да ћете у оквиру филмова осетити те односе, такође ти односи су нешто што нас везује. Ових дана ми славимо многе јубилеје, 2017. смо славили 25 година од успостављања наших пријатељских односа, Крагујевац слави 200 година од проглашења за престоницу, а ми славимо 70 година од успостављања израелске државе - рекла је Џени Седов.

Филмови ће бити приказивани од 19 и 21 сати, 12, 13. и 14. априла колико траје филмски караван, а улаз за посетиоце је бесплатан. Синоћ су приказани филмови “Magic man“ и “Mr Gaga“, док ће љубитељи кинематографије већерас моћи да погледају филмове “Footnote“ и “Zero motivation“.

Иначе, у оквиру “Дана Израела у Крагујевцу“, јуче је отворена и изложба под називом “Размена погледа“ на Галерији Народне библиотеке “Вук Караџић“.

 

Претходна страна