Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Отворен Омладински клуб у Крагујевцу
   

У присуству градоначелника Радомира Николића, начелника Шумадијског управног округа Биљане Илић Стошић, Снежане Клашње, помоћника министра, Стефана Никезића помоћника градоначелника за унапређење положаја младих у локалној самоуправи, представника Универзитета, Градске управе и представника омладинских удружења и организација, министар омладине и спорта Вања Удовичић отворио је Омладински клуб у Крагујевцу.

Опремање простора Омладинског клуба у улици Првослава Стојановића 10, финансирано је средствима које је обезбедило Министарство омладине и спорта у износу од 1,63 милиона динара. Клуб је опремељен најмодернијом технологијом која ће младима омогућити да се баве промоцијом омладинске политике, рекао је Стефан Никезић, помоћник градоначелника.

Након отварања Летње сцене и сређивања Полигона за безбедност у саобраћају, у плану је било и отварање Омладинског клуба коју финансира Министарство уз подршку града. У Србији постоји још 66 оваквих клубова а циљ њиховог отварања је подстицање младих и мотивисање организација које се баве омладинском политиком да својим примером покрену младе људе да стварањем и активношћу промовишу све оно што је дефинисано Стратегијом за младе. Идеја је да Клуб буде доступан свим младим људима не само у Крагујевцу већ и шире.

Млади у Крагујевцу су добили свој простор одакле ће да се развијају, да стварају и праве нове вредности. Желимо да мотивишемо младе људе да својим ентузијазмом, волонтеризмом, својим радом унапређују и  праве бољу будућност за све младе и све грађане, не само Крагујевца већ и Србије. Да подстакну све друштвене аспекте и све актере у друштвеном систему како би се положај младих у Србији унапредио, рекао је на отварању министар омладине и спорта Вања Удовичић и истакао да млади треба да буду партнери у спровођењу омладинске политике, да се чују њихова актуелна питања, а услове за то стварају овакви клубови. Наша жеља је да млади могу растерећено да се баве оним што они најбоље знају а то је решавање проблема својих генерација - рекао је министар Удовичић.

Омладина ЈАЗАС-а, Интерактив и Удружење “Млади“ представили су рад и програм својих удружења и истакли актуелне теме којим се млади у удружењима баве. У излагању представника удружења указано је на интензивну сарадњу локалне самоуправе и омладинских удружења.

Јасна је порука најактивнијих удружења која се баве омладинском политиком у граду: “Не сметајте нам. Пустите нас да радимо. Ако можете да нам помогнете, помозите!“, закључио је градоначелник Радомир Николић и рекао, да ће Крагујевац помоћи сваку активност коју препозна као добру и квалитетну. Наше је да стварамо инфраструктуру, да им обезбедимо нешто финансијских и материјалних средстава да могу да функционишу, а на њима остаје да се организују, да окупе што више младих и подигну на виши степен волонтеризам који нам недостаје у овом тренутку.

Према речима Снежане Клашње, помоћника министра, отворено је 66 омладинских клубова у Србији а у плану је да се отвори још пет. Клубови стварају могућност неформалног образовања младих, организовање  различитих скупова, рад удружења али и наставак сарадње са Министарством. Град Крагујевац има одговоран став према споровођењу омладинске политике у прилог томе говори активни Локални акциони план за младе, систематизовано место координатора Канцеларије за младе. Отварањем Омладинског  клуба заокружује се структура и процедура омладинског рада у Крагујевцу.  

 

Претходна страна