Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Отворен Сајам књига и графике
   

На Шумадија сајму, данас је отворен “Сајам књига и графике“ који је окупио домаће издаваче, уз богат пратећи књижевни програм. Студенти крагујевачког Филума - Одсека за ликовну и примењену уметност, на овом сајму, представили су се годишњом изложбом својих радова. Сајам је отворио песник и преводилац, Дејан Илић.

Данашњи технолошки свет захтева безусловну умреженост свих субјеката, у коме је принуда на комуницирање само један од видова наше тоталне потчињености савременим механизмима моћи. Тако да онај ко чита, повлачи у ствари свој улог из једне бесрамне игре, одбијајући да буде подређен и контролисан. Проналази линк за искључивање из овог света, разобручених виртуелних односа - рекао је Дејан Илић у својој беседи.

“Сајам књига и графике“, Шумадија сајам је организовао у сарадњи са Народном библиотеком “Вук Караџић“, Удружењем писаца Крагујевца, Филумом, а генерални покровитељ је Град Крагујевац.

Према речима Миљана Бјелетића, члана Градског већа за културу, препознатљивост културне сцене једног града не заснива се само на оним устаљеним, традиционалним манифестацијама, већ у осмишљавању нових, од којих је једна управо Сајам књига. Иако дигитално доба диктира нека нова правила, овакви сајмови шаљу поруку да штампана реч и даље има снагу да опстане. Можда је за наше прилике Сајам књига чудо, коме се неки чуде, ваљда је било лакше склизнути у комерцијално и популарно. Изабрали смо тежи пут, а то је да градимо нову читалачку публику - каже Миљан Бјелетић.

“Сајам књига и графике“ на Шумадија сајму биће отворен до 19. маја.

 

Претходна страна