Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Отворен Сајам књига и графике
   

На Шумадија сајму, данас је отворен “Сајам књига и графике“ који је окупио домаће издаваче, уз богат пратећи књижевни програм. Студенти крагујевачког Филума - Одсека за ликовну и примењену уметност, на овом сајму, представили су се годишњом изложбом својих радова. Сајам је отворио песник и преводилац, Дејан Илић.

Данашњи технолошки свет захтева безусловну умреженост свих субјеката, у коме је принуда на комуницирање само један од видова наше тоталне потчињености савременим механизмима моћи. Тако да онај ко чита, повлачи у ствари свој улог из једне бесрамне игре, одбијајући да буде подређен и контролисан. Проналази линк за искључивање из овог света, разобручених виртуелних односа - рекао је Дејан Илић у својој беседи.

“Сајам књига и графике“, Шумадија сајам је организовао у сарадњи са Народном библиотеком “Вук Караџић“, Удружењем писаца Крагујевца, Филумом, а генерални покровитељ је Град Крагујевац.

Према речима Миљана Бјелетића, члана Градског већа за културу, препознатљивост културне сцене једног града не заснива се само на оним устаљеним, традиционалним манифестацијама, већ у осмишљавању нових, од којих је једна управо Сајам књига. Иако дигитално доба диктира нека нова правила, овакви сајмови шаљу поруку да штампана реч и даље има снагу да опстане. Можда је за наше прилике Сајам књига чудо, коме се неки чуде, ваљда је било лакше склизнути у комерцијално и популарно. Изабрали смо тежи пут, а то је да градимо нову читалачку публику - каже Миљан Бјелетић.

“Сајам књига и графике“ на Шумадија сајму биће отворен до 19. маја.

 

Претходна страна