Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Отворена изложба посвећена Љубомиру Убавкићу Пендули
   

У фоајеу Књажевско српског театра у Крагујевцу, пред почетак 13. ЈоакимИнтерФеста у славу недавно преминулог најпрепознатљивијег и омиљеног глумца крагујевачког театра, Љубомира Убавкића Пендуле, отворена је изложба под називом “Свака лудост беше ми играчка“. На 14 паноа кроз фотографије представљена је његова каријера и изложене награде. Приређен је каталог у коме је чика Пецина аутобиографија објављена 1991. године поводом 40 година рада, и побројане све његове улоге, награде и признања. Посетиоцима је на отварању изложбе приказан и кратки филм са инсертима из телевизијских и драмских глумачких остварења.

Приближава се тачно годину дана од како се Љубомир Убавкић Пандула преселио на боље место. Жеља нас из театра је да овом изложбом и сличним програмима које планирамо да урадимо наредних година чувамо сећање на њих и не заборавимо људе који су свој радни ангажман у другој половини 20. века провели у нашем позоришту и огроман део себе оставили овом театру и овом граду, казао је на отварању изложбе Милош Крстовић, директор Књажевско српског театра. Чика Пеца - Љубомир Убавкић Пендула сигурно је најпрепознатљивији глумац тога доба, које је сматра Крстовић и најплодотворнији период за крагујевачки театар. На овај начин желимо да се сетимо огромног дела и талента које су поседовали и да се макар делић тога прелије и на нас који данас радимо у театру, поручио је Крстовић.   

Сећање на Љубомира Убавкића Пендулу, оживела је и Надица Јуришић, првакиња Књажевско српског театра, које је са Љубомиром Убавкићем Пендулом одиграла велики број значајних улога на сцени.

Изложба посвећена Љубомиру Убавкићу Пендули је још једно подсећање на изузетног, уникатног глумца који нас је очаравао. Он је имао ту моћ да влада сценом и гледалиштем. Публику је одушевљаво већ самом својом појавом на позорнци, а колеге својим изненадним импровизацијама. Оставио је велики траг не само у позоришној уметности већ и на филму, радију и телевизији. Памтићемо га по особеним улогама које је тумачио, а иако је био комичар Надица Јуришић ће га памтити по улози Оџачара у Клаустрофобичној комедији којом је показао сву раскош талента. Уз захвалност управи КСТ на организовању изложбе, Надица Јуришић је казала да је она прилика да се поново сретнемо са нашим Пецом, јер Крагујевац не сме да заборави.

Аутори изложбе “Свака лудост беше ми играчка“, Ана Колбјанова, Милена Вучковић и Марко Мисирача, желели су да се изложбом открије тек један сегмент богате личности Љубомира Убавкића Пандуле који представља симбол једног града, једне средине и једног времена. 

 

Претходна страна