Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Партнерство за отворену управу на локалном нивоу
   

Модел локалног акционог плана у оквиру Партнерства за отворену управу у локалним срединама представљен је данас у сали Скупштине града представницима локалних самоуправа и организацијама цивилног друштва. Презентацију је организовао Центар за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА) уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији. Циљ овог састанка је прикупљање коментара и предлога за унапређење модела, али и конкретних мера и активности који се могу наћи у овом документу. Састанку су присуствовали Биљана Илић-Стошић, начелница Шумадијског управног округа, Витомир Недељковић, члан Градског већа за локалну самоуправу, Јелена Цветковић испред Мисије ОЕБС-а у Србији и Павле Димитријевић, ЦРТА.

Партнерство за отворену управу представља драгоцени алат за достизање демократске владавине која је окренута ка грађанима. Отворена управа може бити остварена само када су њени принципи примењени на локалном нивоу, тамо где је управа најближа грађанима и тамо где грађани остварују највећи број својих потреба.

Витомир Недељковић, члан Градског већа за локалну самоуправу рекао је да је предуслов за једну озбиљну локалну управу модернизација и професионализација како саме управе тако и администрације која је чини. Недељковић је истакао да крагујевачка локална самоуправа сарадњом са месним заједницама као нивоу власти који је најближи грађанима, настоји да дође до информација о потребама и приоритетима грађана

- Имајући у виду да су вредности као што су транспарентност, одговорност, учешће грађана уједно постављене  као циљеви Стратегије реформе јавне управе коју мисија ОЕБС-а у Србији подржава, ми смо подржали ЦРТУ као наше партнере управо у овој иницијативи, у промоцији Партнерства за отворену управу који ЦРТА спроводи кроз серију радионица у целој Србији и кроз израду једног модела акционог плана који ће бити примењивани на локалном нивоу - рекла је Јелена Цветковић, Мисија ОЕБС-а у Србији.

Биљана Илић Стошић, начелник Шумадијског управног округа истакла је да је реформа јавне управе једна од централних тема свеукупне реформе нашег друштва. Јавна управа, да би била ефикасна и примерена својој сврси мора бити адекватно попуњена не само у квантитативном, него и у квалитативном смислу.

- Не смемо да дозволимо да инвестиције које су нам преко потребне буду угрожене неефикасношћу органа управе. Ефикасна и отворена јавна управа је прворазредно политичко питање, и стварна мера демократичности једног друштва. Ни на моменте не смемо да заборавимо, да грађани, корисници услуга управе па и носиоци како активног тако и пасивног бирачког права перципирају државу, а нарочито њену власт кроз искуства које доживљавају приликом коришћења услуга државе, односно услуга управе - истакла је Биљана Илић Стошић.

Партнерство за отворену управу као глобална иницијатива је званично формирано 20. септембра 2011. године када је усвојена Декларација о отвореној управи од стране осам влада. Република Србија је званични члан Партнерства за отворену управу од 2012. године и од тада је успешно израдила два акциона плана. Тренутно у Партнерству за отворену управу учествује 75 држава.

Као пилот програм, од 2016. године партнерство је отворено и за регионалне и локалне власти, као учеснике. Ова одлука је последица чињенице да се највећи део владиних одлука спроводи на локалном нивоу, као и да је локални ниво власти најближи грађанима.

- Партнерство за отворену управу је иницијатива која обједињује различите мере. Те мере имају за циљ да помогну ефикаснији рад локалних самоуправа уз истовремено смањење трошкова и употребу најразличитијих ресурса. Истовремено, грађани могу да добију на бржи, лакши и ефикаснији начин информације које су им битне, било да је реч о информацијама о раду локалне самоуправе или о неким сервисима које пружају саме локалне самоуправе. Чућете који су то механизми, ради се и о употреби нових једноставних софтверских алата који су доступни и на интернету врло лако, а могу се прилагодити нашем поднебљу - каже Павле Димитријевић из ЦРТА.

 

Претходна страна