Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Под слоганом “Театар, то је сада“ почео 13. ЈоакимИнтерФест у Крагујевцу
   

“Театар, то је сада“ - слоган је 13. Међународног позоришног фестивала ЈоакимИнтерФест на коме се прве вечери, љубитељима позоришне уметности у Крагујевцу представио “Пермски академски Театар“ из Русије комадом “Месец дана на селу“ Ивана Тургењева.

У присуству представника града Крагујевца, жирија и учесника овогодишњег фестивала, културних посленика и љубитеља позоришта, 13. ЈоакимИнтерФест отворио је Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу.  

“Велика филозофска мисао “Театар, то је сада“ изречена кроз слоган овогодишњег фестивала, са великом одговорношћу и позивајући се на традицију у јубиларној години, на најбољи могући начин осликава тренутно стање и статус крагујевачког театра“, рекао је Миљан Бјелетић. Пред нама је шест могућих интерпретација живота, а судећи по њиховим називима биће додирнути многи аспекти људског постојања. У датом тренутку у име писца представници шест земаља рећи ће своје мисли а на нама је да у овом прелепом амбијенту, док и даље постоји та магија која тиња, пронађемо одговоре. Верујем да овогодишњем жирију неће бити лако и једноставно да одлучи ко је у седам дана фестивала на најбољи могући начин нахранио индивидуални и народни дух у најстаријем српском позоришту, које представља стуб крагујевачке културне сцене, поручио је Бјелетић.

Жири у саставу: Зијах Соколовић, глумац, Ивана Вујић, редитељ и Јелена Јањатовић, костимограф оцењиваће шест представа позоришта из Русије, Словеније, УСА, Хрватске, Републике Српске и Србије које је селектовао Милош Латиновић, књижевник.

Слоган “Театар, то је сада“ сам изабрао невезујући га за оно што ће се видети на овогодишњем фестивалу. Овај слоган је знак, сигнал, светло испред једног уметничког жанра који је непоновљив. Кад улазите у позориште ви улазите у реку, а кад уђете у реку никада не улазите у исту воду. У позориште увек улазите први пут. Изложбене поставке можете погледати више пута, филмове у бисокопу а после и код куће такође, књигу можете прочитати више пута, а у позориште увек долазите први пут и због тога је оно непоновљиво. Верујем да ће ових шест представа бити непоновљиво искуство и да ће их се публика радо сећати, казао је Латиновић на свечаном отварању 13. ЈоакимИнтерФеста у Крагујевцу.
 
У току седмодневног ЈоакимИнтерФеста до 15. октобра поред представа, за које су све карте већ продате, организатор Књажевско српски театар уз подршку града Крагујевца, припремио је пратећи програм за који такође влада велико интересовање. Биће то две радионице члана жирија Зијаха Соколовића једна за глумце, друга за публику, затим промоција монографије Даре Џокић, која ће уз аутора Татјану Њежић бити гост “Вечери у част глумца“ као и промоција издања Стеријиног позорја на којој ће гост бити директор Мирослав Радоњић. У част награђених седме вечери 15. октобра, глумачки ансамбл “Атељеа 212“ одиграће педставу “Моја ти“ Олге Димитријевић у режији Александра Милавића Дејвиса. 

 

Претходна страна