Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Посете установама културе део годишњих планова основних и средњих школа
   

Град Крагујевац и директори основних и средњих школа потписали су Меморандум о сарадњи ради укључивања ученика у културне догађаје како би се унапредио развој културних потреба и навика ученика, подигла свест о значају савременог стваралаштва, културно-историјског наслеђа града али и о културама других народа, речено је на конференцији за новинаре одржаној поводом представљања овог документа. Меморандумом је предвиђено да све средње и основне школе у свој годишњи план укључе и посете установама културе.

До потписивања оваквог документа требало је да дође много раније, можда и неколико деценија раније. Систем вредности у култури тренутно је неизбалансиран, а потписани Меморандум је добра полазна основа у развијању и стварању нове публике, подизању свести о значају савременог уметничког стваралаштва, културно-историјског наслеђа, важности његовог очувања али и упознавање култура других народа. Приоритет је развијање едукативне функције установа културе како би се унапредили резултати у образовању на основу капацитета које имамо у култури, а свакако представља истинско и дугорочно решавање проблема у овој области, рекао је Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу.

Меморандум подразумева успостављање континуиране сарадње између установа културе и основних и средњих школа, да на тај начин ученици успоставе систем правих вредности и такав преносе на будуће генерације. У том смислу овај документ нераскидиво повезује образовање и културу.

Подједнако је важна улога културе у образовању и улога образовања у култури, рекао је проф. др Недељко Манојловић члан Градског већа за образовање, то су два сегмента који се прожимају и те везе би требало ојачати конкретним потезима. Потписани Меморандум је тај потез и сигуран сам да ћемо добити жељене резултате иако се ради о процесу који захтева време, додао је проф. др Манојловић.

Према речима Горана Јоксимовића, руководиоца Школске управе, Меморандум о сарадњи између установа културе и школа средњег и основног образовања је квалитетан и квалитативно добар корак у унапређивању сарадње локалне самоуправе, школске управе и школа. Општи утисак је, каже Јоксимовић, да све културне ресурсе које има град и којима би требало да се, својим програмима, циљевима и принципима, баве школе, овим документом је унапређено. Школе су се обавезале да на један координиран начин користе све установе културе, ресурсе које им град пружа. Овај документ  повезује све основне и средње школе са свим институцијама културе у нашем граду, додао је Горан Јоксимовић.

Имајући у виду да Меморандум повезује ресор образовања и културе формиран је међуресорни тим који ће пратити културне догађаје и активности основних и средњих школа а истовремено подразумева истраживање, анализе и процене постигнутих циљева. Представници актива директора основних и средњих школа Снежана Рајевац и Ненад Андрић присуствовали су конференцији.

Током летњег распуста установе културе доставиле су школама своје годишње програме који су прилагођени плановима основних и средњих школа, док су стручна већа, тимови и активи направили распореде посета институцијама културе. Као најбитнији детаљ који овај документ носи је да су деца и млади измештени из својих учионица и могу да виде да је могуће учити и ван њих, а нарочито у установама културе, рекла је Снежана Рајевац, представник актива директора основних школа.

 

Претходна страна