Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Представљање књига Александра Растовића
   

У организацији Народне библиотеке “Вук Караџић“ и покровитељству Града Крагујевца, синоћ су представљене две књиге др Александра Растовића - “Енглези и Балкан: 1837‒1914“ и “Велика Британија и Косовски вилајет: 1877‒1912“. О књигама су говорили др Славица Ђукић - Дејановић министарка у Влади Републике Србије, проф. др Предраг Марковић научни саветник у Институту за савремену историју Београд и др Биљана Вучетић научни сарадник у Историјском институту САНУ Београд.

У сусрет обележавању 180. година од успостављања дипломатских односа Велике Британије и Србије организоване су промоције књига у градовима Србије. Министарка у Влади Републике Србије, Славица Ђукић - Дејановић, изразила је задовољство што је једна од учесника промоције у Крагујевцу, првој српској Кнежевини, у којој је 3. јуна 1837. године британски дипломатски представник предао своја прва акредитивна писма ондашњем кнезу Милошу Обреновићу.

Према речима аутора, књиге представљају однос Велике Британије према Балкану и његовим државама и народима у периоду крајем XIX и почетком XX века. О студијама учесници су говорили са различитих аспеката, антролполошко психолошким карактеристикама балканских народа, историографским односима. Аутор, проф. др Александар Растовић је истакао да су студије базиране на британским документима, извештајима британских дипломата и како је рекао за њега је посебна вредност то што се велика, у то време, политичка, империјалистичка, војна држава, интересује и говори о судбини балканских земаља и српског народа - објаснио је професор Растовић.  

Др Александар Растовић је српски историчар и редовни професор Опште историје двадесетог века на одсеку за историју Филозофског факултета у Нишу и виши научни сарадник Историјског института у Београду.

Представљању књига поред чланова Градског већа, присуствовали су Мирослав Петрашиновић председник Скупштине града, Ивица Момчиловић заменик градоначелника и Миодраг Николић, заменика председника Скупштине града.

 

Претходна страна