Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Представљен ЛАП за особе са инвалидитетом
   

Члановима Савета особа са инвалидитетом на данас одржаној седници којој је присуствовала и Иванка Јовановић, извршна директорка Националне организације особа са инвалидитетом Србије, презентован је усвојени Локални акциони план за особе са инвалидитетом за период 2018 - 2020.  

Национална организација особа са инвалидитетом у сарадњи са локалном самоуправом града Крагујевца и организацијама са територији града радила је на изради Локалног акционог плана за унапређење положаја особа са инвалидитетом. Наша улога је била у томе да подржимо, дамо иницијативу и експертску подршку да се тај документ изради у што је могуће краћем року, да буде што квалитетнији и свеобухватнији. У оквиру овог документа пројектована су и буџетска средства за његову имплементацију а то је суштина сваког ЛАП-а, рекла је Иванка Јовановић, извршна директорка националне кровне организације инвалидског покрета.

Предуслов за реализацију ЛАП-а за особе са инвалидитетом су стратешка документа која Град Крагујевац има а затим и подршка националне организације особа са инвалидитетом Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Ово је краткорочни обавезујући трогодишњи документ са специфичним циљевима, мерама и активностима а односе се на партиципативни приступ свих организација које своју мисију и визију посвећују унапређењу положаја особа са инвалидитетом на територији града Крагујевца, рекла је Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту.

Представљајући специфичне циљеве ЛАП-а, Дамњановић је истакла приступачност, односно уклањање баријера и спуштање ивичњака на раскрсницама у ужем градском језгру, затим социјална инклузија, здравство и запошљавање особа са инвалидитетом. У плану је да се у току трајања овог документа реализују сви циљеви, а више од 20 одсто је већ урађено, истакла је Дамњановић. Постављена је тактилна табла испред Музеја “21. октобар“, кроз пројекте активности град је обезбедио 19 будилица за особе оштећеног слуха али и у области сензибилизације заједнице доста је учињено, подсетила је члан Градског већа. У области здравствене заштите ове године почиње изградња ОП блока за стоматологију а то значи обављање захтевних стоматолошких хируршких интервенција за особе са инвалидитетом и менталним потешкоћама. У сарадњи и уз помоћ Националног завода за социјалну заштиту обезбедићемо инклузивне асистенте. Учињен је и корак даље и почео је са радом дневни боравак за сву децу са сметњама и инвалидитетом “Василије Велики“, додала је докторка Дамњановић.

Крагујевац је један од четири града у Србији који је донео овај документ а који представља пројекцију приоритетних активности којима ће се побољшати положај особа са инвалидитетом. ЛАП за особе са инвалидитетом је нормативни акт и обавезујућ је за локалну самоуправу, ресорне институције као и наша удружења, да његовом реализацијом утичу на побољшање положаја особа са инвалидитетом и да Крагујевац, између осталог по томе остане препознатљив, закључио је Милан Стошић, председник Савета особа са инвалидитетом.

 

Претходна страна