Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Представљен извештај о спровођењу Закона о забрани дискриминације
   

Рома центар данас је представио резултате истраживања о спровођењу Закона о забрани дискриминације у Шумадијском управног округу, којим су обухваћени подаци Полицијске управе у Крагујевцу, Основног и Вишег суда у Крагујевцу, Основног јавног тужилаштва, Заштитника грађана у Крагујевцу, Заштитника грађана и Повереника за родну равноправност Србије.

Према прикупљеним подацима, а на основу Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, у Шумадијском управном округу статистички гледано нема дискриминације. У периоду од јануара 2011. године до маја 2017. године Основни суд у Крагујевцу је на основу Закону о забрани дискриминације имао четири пријаве, Вишем суду прослеђено је 18 и односиле су се на Закон о раду. Према подацима Повереника, за Шумадијски управни округ било је 73 пријаве, две у Тополи, једна у Баточини, 16 у Аранђеловцу, а остале су у Крагујевцу, казао је Славољуб Ђорђевић, програмски менаџер Рома центра. Ово говоре статистички подаци, али Ђорђевић сматра да је дискриминација далеко заступљенија и да је неопходно промовисати закон, како би грађане охрабрили да уколико доживе дискримацију то и пријаве.  

Имајући у виду да су националне мањине једне од група најподложнијих дискриминацији, Закон о забрани дискриминације њима пружа посебну заштиту, којим се као тешки облик дискриминације сматра изазивање и подстицање неравноправности, мржње и нетрпељивости по основу националности, расне или верске припадности, језика, политичког опредељења, пола родног идентитета, сексуалног опредељења и инвалидитета.

Град Крагујевац са још 20 градова прошле године потписао је Споразум о унапређењу положаја Рома, а ове године учествовао је и на конференцији “Заједно против дискримнације“ на којој је било речи о превенцији и спречавању дискриминације ЛГБТ особа. Град Крагујевац улаже максималне напоре у борби против дискриминације и поштовање Закона о забрани дискриминације и кроз финансијску подршку пројектима везаних за борбу против дискриминације и унапређење положаја мањина на територији града, за које је ове године издвојено три милиона динара. Имајући у виду значај и осетљивост овог питања, планирамо да за следећу годину овај износ повећамо, истакао је проф.др Недељко Манојловић, члан Градског већа за образовање, који је присуствовао презентацији спроведеног истраживања. Говорећи о значају међуинституциналне сарадње и сарадње са невладиним сектором, проф. др Манојловић, је најавио могућност формирања Одељења за људска и мањинска права у оквиру Градске управе, а касније уколико услови дозволе и формирање Канцеларије.

Иначе, истраживање је спровео Рома центар у оквиру пројекта “Провера европске стварности“, а у сарадњи са Београдском отвореном школом и Националном коалицијом за децентрализацију.

 

Претходна страна