Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Представљен пројекат “Локална мрежа за каријерно вођење и саветовање“
   

На Сајму образовања, запошљавања, предузетништва и иновација у Крагујевцу, представљен је пројекат “Локална мрежа за каријерно вођење и саветовање“ који у оквиру националног програма “Знањем до посла“ финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу SDC, а уз подршку локалне самоуправе реализују Развојни бизнис центар Крагујевац и Business Innovation Programs. Ова локална иницијатива покренута је са циљем да допринесе повећању запошљивости и запошљавању младих у Крагујевцу, кроз успостављање делотворног и униформисаног система каријерног вођења и саветовања младих у транзицији од школе до посла.

Каријерно саветовање је веома битно за младе људе који имају дилему са пословима које ће у будућности обављати. Ова прекретница у њиховом животу је веома битна и уз саветодавну помоћ стручних и оспособљених лица, можемо да им помогнемо да донесу праве одлуке, рекао је Стефан Никезић, помоћник градоначелника за унапређење положаја младих у локалној самоуправи, поздрављајући скуп коме су присуствовали директори крагујевачких средњих школа, представници Националне службе за запошљавање, Канцеларије за младе и удружења младих. Као локална самоуправа имамо одговорност према нашим младим суграђанима, нагласио је Никезић и истакао да ће почетни корак бити измена Локалног акционог плана за младе, коме ће бити придодат део који се односи на каријерно саветовање и вођење, а за који сматрамо да је од круцијалне важности за младе. Само заједничком сарадњом локалне самоуправе, локалног предузетничког сектора, релевантних институција и невладиног сектора, можемо да постигнемо најбоље резултате, закључио је Никезић. 

Пројекат “Локална мрежа за каријерно вођење и саветовање“, који траје до октобра, подразумева тесну сарадњу свих структура које се на било који начин баве младима и подршком запошљивости и запошљавања на локалном нивоу. Како би се подстакло ефикасно запошљавање младих циљ овакве сарадње је успостављање стандарда за каријерно вођење и саветовање на националном нивоу. Због тога, задатак носиоца пројекта у првој фази биће успостављање партнерства свих институција у граду, да би се уз анализу свега што је урађено и корака које треба предузети, процес каријерног вођења и саветовања био успешно стандардизован. Планирани су интервјуи са каријерним саветницима у средњим школама у Крагујевцу, анкетирање ученика, затим организовање акредитованих тренинга како би се повећао број каријерних саветника, формирање локалне радне групе, а поред осталог и успостављање online платформе за каријерно информисање. 

Поред успостављања локалне мреже за каријерно вођење и саветовање у Крагујевцу, од пројекта се очекује успостављање система за континуирано прикупљање, обраду и дистрибуцију информација о тржишту рада, послодавцима, секторима привреде, професијама и расположивим обукама.

 

Претходна страна