Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Пријем за госте из завичаја Милутина Миланковића
   

Поводом фестивала науке “Трагом Милутина Миланковића“ који се одржава на крагујевачком Природно-математичком факултету, а на иницијативу крагујевачког Удружења Срба из Хрватске “Никола Тесла“, гости Крагујевца су чланови фолклорног ансамбла Српског културног друштва “Просвијета“ из Загреба који су синоћ одржали велики концерт у сали Књажевско-српског театра.

Тим поводом, за њих је данас организован свечани пријем у згради Града коме су присуствовали Јасмина Предојевић Симовић, помоћник градоначелника, Ђорђе Нешић, директор Културно-научног центра из Даља и музеја “Милутина Миланковића“, Срђан Татић, генерални секретар Српског културног друштва “Просвјета“ из Загреба, кровне институције културе Срба у Хрватској и Сређко Трифуновић, декан Природно-математичког факултета из Крагујевца. Јасмина Предојевић Симовић, помоћник градоначелника, у име домаћина, пожелела је добродошлицу гостима из Вуковара, Загреба, Даља и Бијелог Брда и истакла да наш град има разумевања и отворености за сваку врсту културне сарадње.

У име СКД “Просвета“, кровне институције културе Срба у Хрватској, захваљујем се нашим драгим домаћинима - Природно-математичком факултету, Удружењу “Никола Тесла“ и граду Крагујевцу, на позиву и могућности да учествујемо на овом фестивалу који је имао за циљ да представи лик и дело Милутина Миланковића, човека који је рођен, живео и сахрањен у крају одакле долази фолклорни ансамбл СКД “Просвијета“ - рекао је Срђан Татић.

Милутин Миланковић (Даљ, 1879-1958) био је свестрана личност, познати српски математичар, астроном климатолог, геофизичар, доктор техничких наука и популаризатор науке.

Гости из Хрватске су током јучерашњег дана посетили крагујевачки ПМФ-а где се одржава фестивал “Трагом Милутина Миланковића“ и одржали концерт у Књажевско-српском театру. Након пријема у згради Града, у пратњи својих домаћина, они ће данас посетити Народну библиотеку “Вук Караџић“, зграду Старе скупштине, Народни музеј у коме је постављена изложба посвећена Милутину Миланковићу, “Музеј 21. октобар“. У поподневним сатима, организована је посета манастирима Дивостин, Драча и Враћевшница.

 

Претходна страна