Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Пријем за жене доборовљне даваоце крви
   

Поводом Међународног дана жена, Градска организација Црвеног крста под покровитељством града Крагујевца у својим просторијама организовала је пријем за жене, добровољне даваоце крви и сараднице у промоцији добровољног давалаштва крви.

Честитајући Међународни дан жена, Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту, рекла је да на тај дан као и сваког другог дана у години жене одгајају децу, чувају породицу, а жене доборовољни даваоци крви чувају и боре се за други људски живот.

Град Крагујевац  већ две године заредом добија признање за најхуманији град а то признање не значи само број прикупљених јединица крви, то признаје значи предан рад сарадника, партнера, волонтера, промотера, лекара, старијих суграђана и подмлатка који на заједничком путу највредније промовишу и најхуманије подстичу све Крагујевчане да будемо и останемо град вредан дивљења. Град Крагујевац пружа велику подршку Градској организацији Црвеног крста, у нама има сигурног и стабилног партнера и има безгранично поверење које из године у годину оправдава, рекла је Гордана Дамњановић, члан Градског већа.

На пријему је говорио председник Градске организације Црвеног крста Крагујевац др Стеван Китанић који је подсетио да добровољно давалаштво крви у Крагујевцу има традицију, има успехе и све то захваљујћи добровољним даваоцима крви и промотерима. Даваоци су људи који део себе дају другима који су у невољи и да такви треба да буду проглашени херојима . Био сам у прилици и видим, на семинарима и свечаностима добровољних давалаца крви, где је сто посто њих било мушког пола. Даме које су мајке, домаћице, које имају свој посао, чувају децу и поред свега тога једнога тренутка дају део себе и спасу живот. Сматрам да сте ви ти хероји и хвала вам, рекао је др Китанић.

Проценат давања крви међу женама  последњих година је у порасту, нарочито међу младима. У прилог томе говори чињеница да око једне трећине прикупљених јединица крви донирају даме, те да је од 1118 јединица које је Црвени крст прикупио у 2017. години, 411 јединица крви донирале су жене, кажу из Градске организације.   

 

Претходна страна