Контактирајте нас за више информација
X

Kragujevac_sa_zgrade_uprave_1.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага
Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Привреда и локални економски развој

Крагујевац – У орбити успешних

У последњој деценији, Крагујевац је доживео убрзани економски развој и прави ''инвестициони бум'', постао сајамски град, највеће градилиште у Србији, и попут феникса се са 137. места званичне ранг листе српских градова по развијености, нашао на трећем. Одвели смо Крагујевац у свет, а свет довели у Крагујевац, после пет деценија вратили смо ФИАТ, бројним подстицајним мерама привукли домаће и стране инвеститоре, значајна средства уложили у инфраструктуру. Тиме се Крагујевац лансирао у орбиту најуспешнијих, “градова будућности“ како их данас зову, са здравим пословним окружењем и позитивном климом која погодује започињању посла и развоју иновативности.

У погонима фабрике ''Фиат аутомобили Србија“ већ је отпочела  производња новог модела ''Фиат 500Л''. У плану је годишња производња од 180 000 возила, као и извоз на европско, америчко, азијско и пацифичко тржиште.

Како би постигао максималне домете у свом привредном развоју, као стратешки циљеви развоја града дефинисани су: стварање повољног привредног амбијента, привлачење директних инвестиција и развој људских ресурса. У том смислу, инвеститори у производне делатности могу добити олакшице и до 7.000 евра по раднику, зависно од броја новозапослених, док  бенефиције за делатност ИТ решења и производе софтверског инжењеринга износе 15.000 евра.

Што се тиче даљих планова града, основна стратешка намера је да се развија аутомобилска индустрија са снажном кооперацијом као и војна индустрија, јер постоје сви потребни ресурси и дуга традиција. Међутим, да би постепено мењао моноструктурни карактер своје металске привреде, град жели да развија нове технологије засноване на софтверском инжењерингу, хардверу и биоинжењерингу. На овом плану, свакако се рачуна и на учешће ''Бизнис иновационог центра'', који није класичан пословни инкубатор, већ је усмерен ка иновативним делатностима. Изградња будућег Технолошког парка, употпуниће напоре града за свестранијим развојем.

Потенцијалним инвеститорима град нуди радне зоне: ''Денино брдо'' величине 14 ха, ''Метино брдо'' 40 ха, ''Грошница'' 30 ха (где су четири Фијатова кооперанта већ заузела око половину простора и где је формирана ''Слободна зона ФАС'') и ''Цветојевац'' 10 ха.

Своје место у Крагујевцу пронашли су и ''Плаза'', ''Метро'', ''Меркатор'', ''Делта М'', ''Global Finance“, ''Нелт'', ''Дис'', ''ВИП мобил'', ''Супернова'' која би ускоро требало да почне са градњом свог пословног објекта и многи други.

Преко процеса приватизације, куповином некадашњих друштвених предузећа, као и преко гринфилд инвестиција, у град су дошли партнери као што су: ''Мегле“ - Немачка, ''НТУ'', ''ТПВ'' и ''Viator&Vektor'' из Словеније, ''Шолц'' - Немачка, ''Интертраст'' - Бугарска, ''Рап Марине'' - Норвешка, ''Хедлмајер'' - Аустрија, итд.

 Последњих пар година, било је значајних улагања у инфраструктуру која прати долазак Фиата што је велика предност и за остале инвеститоре.

Политика развоја партнерства јавног и приватног сектора биће једна од главних окосница будућег развоја Крагујевца.

 Крагујевац је широм отворио своја врата свима који препознају позитивне вибрације у пословном окружењу, имају визију и желе пословни успех, здраву конкуренцију и профит!

Крагујевац позива будуће инвеститоре - где има места за ''Фиат'' имаће и за Вас!

Бирајте друштво успешних!