Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Прослава светитељке Бибије у насељу Палилуле
   

Православни Роми данас славе заштитницу своје деце, исцелитељку Бибију, коју зову и Бибијаку или тетка Бибија. У крагујевачком насељу Палилула поред крста, у улици Сртењског устава, мештани овог дела града обележили су своју славу. Резању славског колача претходило је паљење свећа и изговарање молитве за здравље. Празник се слави четири недеље пре Великог петка.

Оно што нас држи у заједништву је и прослављање овог нашег празника који се обележава деценијама уназад, рекао је Зоран Павловић координатор за ромска питања у Градској управи и један од колачара. Тај празник славили су и наши прадедови, а ми се трудимо да наставимо традицију. Важно је да се окупимо, да се режемо колач и да узносимо молитву за здравље деце. Бибију сматрају заштитиницом деце зато што је у временима када је харала колера, својим присуством и молитвом спасила живот деце која су боловала од те тешке болести, објаснио је Павловић.

У име града Крагујевца свим припадницима ромске заједнице данашњи празник честитао је проф.др Недељко Манојловић члан Градског већа за образовање и пожелео им све најбоље. Поред Манојловића прослави је присуствовала и Гордана Дамњановић члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту. 

Иначе, тетка Бибија која је била заштитница деце, важи за чудотворно биће које спасава Роме од тешких болести, због чега је после смрти проглашена за светитељку.

 

Претходна страна