Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Прослава светитељке Бибије у насељу Палилуле
   

Православни Роми данас славе заштитницу своје деце, исцелитељку Бибију, коју зову и Бибијаку или тетка Бибија. У крагујевачком насељу Палилула поред крста, у улици Сртењског устава, мештани овог дела града обележили су своју славу. Резању славског колача претходило је паљење свећа и изговарање молитве за здравље. Празник се слави четири недеље пре Великог петка.

Оно што нас држи у заједништву је и прослављање овог нашег празника који се обележава деценијама уназад, рекао је Зоран Павловић координатор за ромска питања у Градској управи и један од колачара. Тај празник славили су и наши прадедови, а ми се трудимо да наставимо традицију. Важно је да се окупимо, да се режемо колач и да узносимо молитву за здравље деце. Бибију сматрају заштитиницом деце зато што је у временима када је харала колера, својим присуством и молитвом спасила живот деце која су боловала од те тешке болести, објаснио је Павловић.

У име града Крагујевца свим припадницима ромске заједнице данашњи празник честитао је проф.др Недељко Манојловић члан Градског већа за образовање и пожелео им све најбоље. Поред Манојловића прослави је присуствовала и Гордана Дамњановић члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту. 

Иначе, тетка Бибија која је била заштитница деце, важи за чудотворно биће које спасава Роме од тешких болести, због чега је после смрти проглашена за светитељку.

 

Претходна страна