Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Радионица о пружању прве помоћи угроженима до доласка Хитне помоћи
   

У Едукативном центру Завода за хитну медицинску помоћ, данас је одржана радионица “Примени прву помоћ-спаси живот“, коју је уз подршку града Крагујевца реализовао Институт за јавно здравље и Хитна помоћ.

Иако је едукација о пружању прве помоћи најужа делатност Црвеног крста Србије, са којим ми веома тесно сарађујемо, радионицу организујемо јер нама, који радимо у Заводу за хитну помоћ, купљено  време од тренутка кад неко изгуби свест и престане да дише до доласка Хитне помоћи, је изузетно значајно. Ако се у близини угроженог нађе особа која зна прву помоћ, која бар зна да пружи компресије грудног коша и одржи циркулацију, много је већа шанса да када ми стигнемо уз помоћ, медицине, науке и опреме коју имамо, успоставимо дисање и циркулацију, каже др Гордана Ђокоћ, начелнца Едукативног центра Завода за хитну медицинску помоћ Крагујевац.  

Учесници данашње радионице били су у прилици да слушају предавања лекара и запослених у Хитној помоћи али и да се кроз практичне вежбе једнии подсете, а други науче како се обезбеђује сигурност првенствено спасиоца, како се проверава да ли је особа свесна и да ли дише, како је поставити у сигуран бочни положај ако је без свести и како пружити мере оживљавања уколико особа не дише.

Имајући у виду да се са пружањем прве помоћи не срећу свакодневно сви здравствени радници, ова радионица једним делом је и њихово подсећење на раније стечено знање. А оно што је још важније, објашњава др Ђокић је да када дођете у ситуацију да је животно угрожен неко вама близак, ви престајете да будете медицински радник, и зато вам је неопходно доста концентрације, вештина, искуства и вежбе да заборавите и елиминишете тај субјективни осећај и том тренутку останете професионалац.

Данашња радионица “Примени прву помоћ - спаси живот“ прва је у низу којој су поред заинтересованих грађана учествовали представници локалне самоуправе града Крагујевца, Геронтолошког центра, Дома здравља, Завода за збрињавање одраслих “Мале Пчелице“, Црвеног крста, Полицијске управе и ватрогасци. Грађани који желе да учествују у у некој од наредних радионица у пружању прве помоћи које ће бити организоване могу да се пријаве на телефон 6370-276.

 

Претходна страна