Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Радници Фијата предали писмо за председника Вучића
   

Радници друге смене запослени у Фијату окупили су се данас испред зграде Града како би представницима локалне самоуправе предали писмо упућено председнику Александру Вучићу.

Подршку окупљеним радницима пружили су Југослав Ристић, председник Савеза самосталних синдиката Крагујевца, Драган Илић, председник синдиката фабрике “Застава оружје“ и Зоран Михајловић, секретар Савеза самосталних синдиката Србије.

Зоран Марковић, председник Штрајкачког одбора захвалио се компанији Фијат што је дошла у Србију, покренула производњу и запослила раднике у крагујевачкој фабрици, али је поручио да радници у Србији нису јефтина радна и да имају право да раде и живе од свог рада. У протеклом периоду позивали смо државне органе да почну да раде. Инспекција рада је још 26. јуна издала решење по коме се налаже да компанија Фијат поступа у складу са позитивним прописима Републике Србије и да преговара са штрајкачким одбором. Фијат је, међутим, то одбио. Овде смо дошли да кажемо да не дозвољавамо да било која фирма, да било који послодавац може да буде јачи од наше државе, јер држава смо ми, ми грађани, ми радници, сви заједно - поручио је Марковић окупљеним радницима.

Штрајкачи су, такође, незадовољни и због тога што Влада Србије јуче није усвојила закључак којим би им гарантовала да неће сносити последице уколико штрајк буде настављен и после преговора.

У писму које су штрајкачи предали градоначелнику Радомиру Николићу, а упућено је председнику Републике, Александру Вучићу, између осталог се каже да радници траже да се држава хитно укључи у решавање актуелне ситуације у предузећу Фијат, да страног послодавца натера да поштује законе наше државе и да се што пре приступи преговорима у циљу обезбеђивања услова рада и зарада довољних за пристојан живот.

 

Претходна страна